Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poging tot afzetting Roemeense Basescu mislukt, opkomst te laag

Home

Redactie

De poging om president Traian Basescu van Roemenië door een referendum naar huis te sturen, is mislukt. Bij de volksstemming gisteren is niet het vereiste quorum van 50 procent behaald. Volgens de kiescommissie ligt het voorlopige opkomstcijfer bij 45,9 procent, met een foutmarge van 3 procentpunten.

Basescu zei in een eerste reactie dat de kiezers een 'staatsgreep' hebben verijdeld. Het referendum over het lot van Basescu is een onderdeel van de procedure die premier Victor Ponta met steun van het parlement in gang heeft gezet. Ponta vond dat Basescu te veel macht naar zich toetrok.

De inmiddels geschorste Basescu had zijn aanhangers opgeroepen het referendum te boycotten, omdat het pas geldig zou zijn bij een opkomst van minstens 50 procent. Doordat de B¿sescu-tegenstanders wel gingen stemmen, kwam een uitslag van meer dan 85 procent voor de afzetting van het staatshoofd uit de bus.

Basescu noemde de volksstemming eerder al een verkapte staatsgreep van 'sommige onverantwoordelijke politici'.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie