Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poets jezelf weg uit Google

Home

Rosa Groen

Persoonlijke informatie op internet blijft lang hangen, dat kan ten koste gaan van je werk of relatie. Hoe kun je je weer ontgoogelen?

Solliciteren op een baan gaat tegenwoordig per e-mail. En bij de voorselectie gebruiken potentiële werkgevers het internet. Ze ’googelen’ de kandidaten voor ze tot uitnodigen overgaan. Zij die met een slechte naam op Google verschijnen, maken natuurlijk minder kans. Geen nood! Er zijn manieren om je naam uit Google te krijgen.

Misschien kent u het voorbeeld van de jongen die geen baan vond door zijn uitspatting op Hyves. Hij schreef boven een dronken foto ’het liefst feest ik van do. tot zo.’ De informatie kwam snel bij de aspirant werkgever terecht. Erger, de informatie van zijn Hyvespagina bleef nog jarenlang hangen. Als iemand zocht naar zijn naam, werd het bijschrift zichtbaar.

Hij is niet de enige. Het Google-team ontvangt dagelijks verzoeken van mensen die zich uit de antwoordenlijst van de zoekmachine verwijderd wensen. Is het beter geen lid te zijn van een netwerk als Hyves?

Internet- en zoekspecialist Henk van Ess weet er raad mee. Zijn lijstje tips is voor een deel gericht op het voorkomen van een slechte notitie. Gebruik bijvoorbeeld een andere, veel voorkomende naam als Jan Mulder (400.000 hits) of John Doe, die wel zes miljoen keer voorkomt. Beter, het Chinese teken voor Li, de meest voorkomende achternaam ter wereld. U bent dan praktisch onvindbaar op het web, al staat het misschien wat raar.

Het gebruiken van een nickname is een andere manier. Het is belangrijk om niet steeds dezelfde te gebruiken, anders bent u net zo vindbaar. Nog een: surf iedere keer in een nieuw scherm als u iets nieuws zoekt op internet. Slimme speurders kunnen namelijk zien waar een bezoeker vandaan komt. Zo blijft u ook beter beschermd tegen virussen en digitale reclamefolders. Maar wat als het te laat is en u al een slechte naam in de Google-vindlijst heeft? Oplossing: ontgoogelen, oftewel uzelf onvindbaar maken op het web.

Op www.voelspriet.nl van Van Ess staan zes manieren. Hieronder de belangrijkste. Een goede start is lid worden van netwerken als Linkedin of Facebook, want daar is Google gevoelig voor. Sociale netwerken verschijnen haast altijd bovenaan. Zo wordt de slechte naam minder snel gezien. Maar deze is nog niet verdwenen.

Effectiever is het benaderen van de webmaster, de beheerder van de website. Vraag op een aardige toon waarom u het wilt. Blijf zakelijk. Als de beheerder niet reageert, herhaal de handeling een paar dagen later. Heeft u beet, dan duurt het waarschijnlijk een paar weken voordat u echt uit Google verwijderd bent.

Een langer durende procedure is direct met Google contact opnemen. Meestal kost het maanden, maar als u het juiste juridische argument noemt, maakt u een grote kans. Ga daarvoor naar de website google.com/webmasters/tools/removals en vul het formulier in. Haal als reden bijvoorbeeld artikel 261 van het Wetboek van Strafrecht aan: Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.

Daarop ontvangt u als het goed is een bericht van het Google-team, met de vraag naar exacte gegevens. Heb vertrouwen, want Google wil van u een land van herkomst en adviseert om een aantal juridische termen te noemen, zoals ’Ik verklaar op straffe van vervolging voor meineed dat de informatie in het bericht juist is’. Daarna is het nog even afwachten.

Wat ook kan, is contact opnemen de hostingprovider. Dat is het ’webhotel’ waar de eigenaar van de website (de webmaster) zogenaamd een kamer of ruimte op het internet ’huurt’. Dat doet u door op www.domeindelver.nl de naam van de door u gewraakte website in te vullen. U zoekt de naam en het e-mailadres van de persoon onder Technical Contact en stuurt een mailtje. Leg daarin uit wat u al gedaan heeft en waarom het nog niet gelukt is. Als dat niet werkt, stap dan naar de advocaat.

Wellicht de belangrijkste tip: denk na voordat u persoonlijke zaken op het internet bespreekt. Loop niet te koop met negatieve, oftewel ’sociaal onaanvaardbare’, weetjes over uzelf. Voor u het weet staat uw baan of relatie op de tocht.

Lees verder na de advertentie
Het Google-team ontvangt dagelijks verzoeken van mensen die zich uit de antwoordenlijst van de zoekmachine verwijderd wensen. (afp) © AFP


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel