Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poetin stuurt minister van defensie weg

Home

Grote fraudezaak is aanleiding, maar oorzaak van ontslag ligt mogelijk elders

De Russische president Poetin heeft zijn minister van defensie, Anatoli Serdjoekov, ontslagen. Die wordt in verband gebracht met de frauduleuze verkoop van onroerend goed. Sergej Sjoigoe, gouverneur van de provincie Moskou, wordt de opvolger van Serdjoekov.

Twee weken geleden begon een onderzoek naar de verkoop van gebouwen van Defensie tegen prijzen die onder de marktwaarde lagen. Volgens de officiële onderzoekscommissie heeft de staat daardoor voor zeker drie miljard roebel (ruim 74 miljoen euro) schade geleden.

Een woordvoerder van Poetin zei dat Serdjoekov (50) uit zijn functie is ontheven, om de weg vrij te maken voor objectief onderzoek naar het corruptieschandaal. Een aanklacht tegen de bewindsman is er (nog) niet. Een woordvoerder van de onderzoekscommissie zei dat Serjoekov 'ondervraagd zal worden als daar reden toe is'.

Serdjoekov, die zijn carrière begon als handelaar in meubels, was in 2007 de eerste burger die minister van defensie in Rusland werd. Hij was daarvoor directeur van de belastingdienst.

Hij was bij Defensie bepaald niet geliefd vanwege zijn pogingen de krijgsmacht te moderniseren. De Rusische strijdkrachten moeten fors inkrimpen: de strijdmacht, die ooit 2,8 miljoen militairen kende, moet terug naar tot ongeveer een miljoen manschappen. De afgelopen jaren werden al 200.000 officieren ontslagen en hele legereenheden opgeheven. De minister kreeg het daarover zelfs aan de stok met zijn schoonvader, voormalig vice-premier Viktor Zoebkov.

Volgens sommigen is de echte reden voor het ontslag van Serdjoekov dan ook de ontevredenheid over zijn hervormingen van de krijgsmacht. De afgelopen jaren had hij echter wel steeds de onvoorwaardelijke steun van Poetin gekregen. Als minister van defensie was Serdjoekov een van de drie Russen die de codes van de Russische kernwapens kenden.

Serdjoekov is de tweede minister die moet vertrekken, sinds Poetin begin mei weer president werd. In oktober moest minister Oleg Govoroen van regionale zaken al het veld ruimen.

De nieuwe minister van defensie was van 1994 tot begin dit jaar minister van noodsituaties. Sjoigoe (57) wordt beschouwd als een van Poetins trouwste bondgenoten en geldt als een manusje van alles van de president.

Poetin noemde Sjoigoe gisteren 'een ervaren en bedachtzaam man'. Dat Poetin na zo'n korte tijd al weer een beroep op hem doet, lijkt er op te wijzen dat zijn keuzemogelijkheden beperkt zijn.

Deel dit artikel