Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poetin stopt Russische vluchten naar Egypte

Home

Redactie

De Russische president Poetin. © REUTERS

Russische luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet meer op Egypte. Dit heeft president Vladimir Poetin vrijdag besloten.

Zijn besluit werd bekendgemaakt kort nadat de chef van de Russische veiligheidsdienst, Aleksander Bortnikov, had gezegd dat het beter is niet naar Egypte te vliegen zo lang niet duidelijk is wat er afgelopen zaterdag met een Russische Airbus A321 is gebeurd. Het toestel stortte na het vertrek uit Sharm al-Sheikh neer.

Alle 224 inzittenden, vrijwel allemaal Russische toeristen, kwamen om het leven. In Engeland en de VS speculeren de autoriteiten over jihadisten die in Sharm al-Sheikh een bom aan boord zouden hebben gebracht van het Russische vliegtuig. De Russische autoriteiten reageerden tot dusverre opvallend terughoudend. Ze stelden donderdag nog samen met Egyptische collega's dat het te voorbarig is om van een bomaanslag uit te gaan.

45 duizend Russen in Egypte
De Sinaï is erg populair onder Russische vakantiegangers. Er zouden volgens persbureau Tass momenteel meer dan 45 duizend Russen op vakantie in Egypte zijn. Poetin heeft beloofd hen te repatriëren, ongeacht het plan de vluchten te stoppen.

Jihadisten hebben geclaimd dat ,,de bomaanslag op het Russische vliegtuig'' een wraakactie is voor de hevige bombardementen van Rusland op Syrië. Het Kremlin steunt met de luchtaanvallen het regime van president Bashar al-Assad. Dat regime wordt op de grond vooral door soennitische extremisten belaagd. Soennitische extremisten zijn ook al jaren in de Sinaï actief.

Deel dit artikel