Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poetin: 'Partij die vrouwen weigert, zou bij ons ondenkbaar zijn'

Home

Marjon op de Woerd

Demonstranten tegen de Russische antihomowet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, waar president Poetin een diner kreeg aangeboden. © anp

Premier Mark Rutte en de Russische president Vladimir Poetin hebben gisteren 'tot in detail' over mensenrechten gesproken tijdens het bezoek van Poetin aan Amsterdam. Rutte heeft zijn zorgen geuit over de zogenoemde anti-homowetgeving. De premier zei in de persconferentie na afloop van hun gesprek dat "rechtszekerheid een basisbeginsel is, ook voor een samenleving als geheel". President Poetin ontkende dat seksuele minderheden gediscrimineerd worden.

Volgens Poetin hebben homoseksuelen in Rusland volledige rechten. "Ze maken gewoon carrière, worden onderscheiden met overheidsordes en krijgen oorkondes." Poetin benadrukte dat de wetgeving die voorlichting over homoseksualiteit verbiedt van regionaal niveau is en niet de instelling van de Russische Federatie als geheel verwoordt.

Mobiel billboard
Buiten het Scheepvaartmuseum, waar de persconferentie plaatsvond, vroegen een paar duizend demonstranten in gekleurde kleding, wapperend met een regenboogvlag en muziekmakend aandacht voor de rechten van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

De boodschap van Amnesty en homobelangenvereniging COC kan Poetin niet ontgaan zijn. Een mobiel billboard reed heen en weer over de Weesperstraat: 'Warning: no protesting in this area'. De bomen rond museum de Hermitage waren gewikkeld in Amnesty-geel lint en op de bruggen en grachtenpanden prijkten grote affiches. Het stadhuis naast het museum maakte de stellingname van de gemeente duidelijk: de regenboogvlag hing er pontificaal. Burgemeester Eberhard van der Laan liet weten te druk te zijn voor de ontvangst van Poetin.

Gekozen burgemeester
Op alle kritiek en zorgen van zowel de demonstranten als de regering gaf Poetin tegengas. Hij sprak over het vrouwenstandpunt van de SGP en de pedofielenwebsite Martijn. "Ik kan mij niet voorstellen dat er in ons parlement een partij is die geen vrouwen toelaat. Dat kan in Nederland, maar niet bij ons."

Rutte zei vervolgens dat zij het niet over alles eens zijn geworden. "Dat blijkt wel uit deze uiteenzetting", aldus Rutte. De Russische kritiek op Nederland komt niet onverwacht. In 2005 pareerde Poetin de kritiek op de Russische democratie door te beginnen over gekozen burgemeesters; iets wat Rusland wel heeft en Nederland niet.

Poetins vliegensvlugge komst naar Nederland was op initiatief van koningin Beatrix. Het bezoek stond in het teken van het Nederland- Ruslandjaar 2013, waarbij de onderlinge economische betrekkingen centraal staan. Gisteren is ook besloten op het gebied van volksgezondheid nauwer samen te werken.

Ook onderzoeken het Russische Gazprom en de Gasunie de uitbreiding van de Nord Stream, de pijpleiding die via de Baltische Zee aardgas van Siberië naar Europa brengt.

Deel dit artikel