Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Poetin: Kim wil garanties van Trump

Home

Gijs Moes

© AFP

Amerika moet Noord-Korea stevige veiligheidsgaranties geven als het een akkoord wil over ontwapening. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gisteren gezegd in een interview met een Chinese tv-zender.

Noord-Korea heeft al 'ongekende' stappen gezet, aldus Poetin, door te stoppen met het testen van atoombommen en raketten. Ook met het vernietigen van een nucleaire testsite heeft Pyongyang zijn goede wil getoond, volgens de president.

Lees verder na de advertentie

Poetin prees Trump voor diens 'moedige en volwassen' besluit om Kim te ontmoeten, maar hij wees er wel op dat Noord-Korea 'absolute veiligheidsgaranties' wil voordat het zijn kernwapens opgeeft. "Dat kan niet anders, zeker niet na de tragische gebeurtenissen in Libië en Irak."

De Libische dictator Kadafi dacht zijn toekomst te verzekeren door een akkoord te sluiten waarin hij de nucleaire ambities van zijn land opgaf. Toch werd hij later van de troon gestoten, met steun uit het Westen. In Irak vielen de Verenigde Staten binnen omdat ze - onterecht - dachten dat het land beschikte over massavernietigingswapens. Deze voorbeelden maken Noord-Korea voorzichtig als het gaat om het sluiten van een akkoord over ontwapening. Pyongyang heeft eerder boos gereageerd toen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence en de nationale veiligheidsadviseur John Bolton Libië als voorbeeld stelden voor een akkoord met Noord-Korea.

Japan staat wantrouwig tegenover de toenadering tussen de VS en Noord-Korea

Top

De Singaporese minister van buitenlandse zaken Vivian Balakrishnan bezoekt vandaag en morgen Pyongyang, naar verwachting om de top voor te bereiden.

Washington laat weten dat de twee leiders elkaar zullen spreken op het eiland Sentosa. Dat eiland, waar vooral parken, resorts en golfbanen zijn, is gemakkelijk te beveiligen door het af te sluiten van de rest van de stad. De Japanse premier Shinzo Abe bezoekt Trump vandaag in Washington. Japan staat wantrouwig tegenover de toenadering tussen de VS en Noord-Korea. Abe reist na de ontmoeting door naar Canada, waar een top plaatsvindt van de G7, de zeven grootste industrielanden plus de EU.

Lees ook: 'Mijn generatie zal voor de kosten moeten opdraaien'

Over zes dagen Trump en Kim elkaar in Singapore. Trouw blikt met Koreanen op de top vooruit.

Deel dit artikel

Japan staat wantrouwig tegenover de toenadering tussen de VS en Noord-Korea