Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plotseling branden de kolen niet meer

Home

Vincent Dekker

De enorme kolencentrale in aanbouw in de Eemshaven. Eigenaar Essent kan nu zijn stroom uit andere kolencentrales al niet kwijt... © ANP XTRA
Weblog

Een opmerkelijke ontwikkeling in Australië. Dacht men daar een paar jaar geleden nog een paar grote 'fossiele' energiecentrales te moeten gaan bouwen, nu wordt dat voor de eerstkomende tien jaar niet meer verwacht. Waar kennen we dat toch van: overbodige kolencentrales?

In Australië stellen ze elk jaar een rapport op waarin wordt aangegeven hoe de elektriciteitsmarkt zich ontwikkelt en wanneer er in de nabije toekomst extra energiecentrales gebouwd zouden moeten worden. Die voorspellingen zien er nu plotseling heel anders uit dan slechts een paar jaar geleden, zo bericht RenewEconomy.
Twee jaar geleden nog werd voorspeld dat alleen al in de provincie Queensland in 2013 of 2014 een tekort van 770 megaWatt aan fossiele opwekkingscapaciteit zou zijn. Da's een grote centrale, voor alleen die ene provincie. Vorig jaar werd die verwachting bijgesteld naar 341 MW in 2013 of 2014. En nu is daar nog slechts 79 MW van over.
Zelfs dat lijkt nog aan de hoge kant, want hierbij is uitgegaan van een flinke groei van de vraag naar stroom en geen bijdrage van onder meer windmolenparken en zonnepanelen. Omdat de laatste twee bronnen juist sterk in opkomst zijn, durven deskundigen nu ook al te voorspellen dat er voor heel Australië de eerstkomende tien jaar in feite helemaal geen nieuwe centrales draaiend op fossiele brandstoffen nodig zullen zijn.

Wind en zon het goedkoopst
Als je daar een andere studie bij betrekt, word je nog optimistischer over de groene toekomst van Australië. Windenergie zal daar in 2020 goedkoper zijn dan alle andere vormen van energie, en stroom uit zonnepanelen zal vanaf 2030 wel eens de goedkoopste elektriciteit kunnen zijn. Dan zullen die Australiërs dus over pakweg tien jaar niet snel geneigd zijn nieuwe kolen- of gasgestookte centrales te gaan bouwen. Al zullen er voorlopig natuurlijk nog wel een stel nodig blijven om in windstille nachten voor stroom te zorgen. In ieder geval zolang de accu's van elektrische auto's en andere batterijen die gaten niet kunnen opvangen. Maar ook het laatste staat er natuurlijk aan te komen. Ik ben benieuwd of Australië ooit nog een gas- of kolencentrale zal moeten bouwen...

Werelderfgoed
Ondertussen denk ik dan toch ook maar even aan een vergelijkbaar probleem in Nederland. Ook hier hebben we voorlopig geen nieuwe fossiele centrales nodig. We hebben genoeg stroom, nee: al te veel. Essent klaagt dat het de stroom uit zijn kolencentrales niet kwijt kan en die centrales misschien wel moet afschakelen.
Maar ja, ondertussen bouwen we hier natuurlijk wel gewoon stug door aan een enorme kolencentrale bij het werelderfgoed dat Waddenzee heet.
Zou het niet een idee zijn om die bouw op z'n minst tijdelijk stil te leggen? Zouden Groningse politici gevoelig zijn voor dit soort rationele argumenten?

Trek in meer opmerkelijk energienieuws? Volg me ook op Twitter: @VincentDekker4.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie