Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plofbuik door Baileys met tonic is 'onzin'

Home

De importeur van koffielikeur Baileys heeft genoeg van de praatjes omtrent zijn product. Volgens drankimporteur Sovedi houdt vooral barpersoneel het hardnekkige gerucht in stand, dat Baileys in combinatie met tonic en bitterlemon een gevaarlijke mix oplevert. De importeur heeft de Amsterdamse massa-psycholoog Jaap van Ginneken ingehuurd in de strijd tegen de negatieve mond-tot-mond-reclame.

Al minstens zeven jaar lang doet in bars het verhaal de ronde: wie voor of na het drinken van een Baileys ook nog een tonic neemt, wordt op zijn minst doodziek, en loopt de kans eraan te bezwijken. Al in 1990 wees een TNO-onderzoek uit dat het verhaal onzin is. De enige schadelijke stof die het instituut in de koffielikeur kon ontdekken, was alcohol.

Onderzoek van Van Ginneken bevestigde dat veel mensen, vooral jongeren, het verhaal over Baileys kennen, maar alleen van horen-zeggen. Het mengsel zou ernstige verstoppingen, darmkrampen, zwellingen, perforaties en zelfs ontploffingen van de maag veroorzaken. Hoewel Baileys wereldwijd wordt afgezet, schijnt het gerucht alleen in Nederland en net over de grens in België op te duiken. Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'. Barkeepers doen het effect graag voor aan hun klanten en zo houdt - zeggen importeur en psycholoog - het verhaal stand.

Marketing-directeur R. van Nes van Sovedi zegt dat de verkoop van Baileys (een half miljoen flessen per jaar in Nederland) niet rechtstreeks lijdt onder het gerucht. “Maar je weet nooit in hoeverre het de groei remt. Wie moedwillig een merk beschadigt, kun je voor de rechter slepen. We zouden dat eigenlijk met die barmensen moeten doen, maar juridisch is dat natuurlijk niet haalbaar.” (ANP)

Deel dit artikel