Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pleidooi voor oppervlakkigheid wint filosofieprijs

Home

Robin de Wever

© Patrick Post

We denken dat we alles weten. Of op zijn minst dat we alles te weten kunnen komen. Is dat eerlijk? Filosoof Coen Simon is terecht sceptisch, vindt de jury van de Socrates Wisselbeker. In Amsterdam ontving Simon vrijdagavond de denkersprijs voor zijn pleidooi 'En toen wisten we alles'.

De Wisselbeker wordt jaarlijks tijdens de Filosofie Nacht toegekend aan de schrijver van het 'meest prikkelende en urgente' filosofieboek. Initiatiefnemer is Filosofie Magazine.

'En toen wisten we alles' is een pleidooi voor oppervlakkigheid, typeerde Trouw vrijdag in een overzicht van de shortlist. Simon geeft het begrip oppervlakkigheid 'nieuwe betekenis door het letterlijk te nemen: het is volgens hem het 'aan de oppervlakte gebonden zijn'.

Deskundologen
We bekijken de wereld om ons heen altijd vanuit ons eigen, plaatsgebonden standpunt. En in plaats van ons een oor te laten aannaaien door mensen die het beter zouden weten, zouden we onze beperktheid moeten omhelzen.'

'Volgens Simon besteden we ons oordeel veel te vaak uit aan autoriteiten buiten ons - hersenonderzoekers, statistici, 'deskundologen' - die over de 'harde feiten' zouden beschikken.' We zouden op zoek zijn naar 'het echte leven'. Onterecht, want dat bestaat volgens hem niet.

Gezond verstand
'Simon is een filosoof van het gezond verstand', vindt jurylid Forentijn van Rootselaar. 'In opvallende dwarsverbanden verbindt hij het triviale en het diepzinnige, de grap en de ernst.'

Zijn boodschap volgens Van Rootselaar: 'Kijk niet zoals de wetenschapper achter de dingen - in ons brein, in een statistiek - maar onderzoek onze gewone menselijke wereld eerst eens wat beter. En vergeet de menselijke ervaring niet, in de zucht naar ware en wetenschappelijke kennis.'

In ons magazine Letter & Geest staat deze week een interview met Simon.

Lees verder na de advertentie

 
Simon is een filosoof van het gezond verstand
Jurylid Forentijn van Rootselaar

Deel dit artikel