Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pleger aanslag metro Minsk door vuurpeloton geëxecuteerd

Home

Vladislav Kovaljov, die ter dood was veroordeeld voor de aanslag vorig jaar op de metro van de Wit-Russische hoofdstad Minsk, is terechtgesteld. Dat heeft zijn zuster Tatjana zaterdag aan de Wit-Russische mensenrechtengroep Vyasna laten weten. De aanslag kostte 15 personen het leven. Honderden mensen liepen verwondingen op.

'Het hooggerechtshof heeft een brief gestuurd waarin staat dat het vonnis is voltrokken', maakte Vyasna bekend. Het hof bepaalde eind november dat Kovaljov en een andere verdachte, Dmitri Konovalov, door een vuurpeloton zouden worden terechtgesteld. Kovaljov heeft volgehouden onschuldig te zijn.

President Aleksandr Loekasjenko besloot eerder deze week nog om geen gratie verlenen aan de mannen. Ongeveer 160.000 mensen hadden een petitie ondertekend waarin werd gevraagd de executie van beide veroordeelden te verhinderen. De moeder van Kovaljov voerde tevens campagne om de doodstraf te voorkomen.

Het snelle onderzoek naar de aanslag en het feit dat de twee 25 jaar oude fabrieksarbeiders geen motief hadden voor hun daad, roept bij veel mensen vragen op. Ze denken dat de veiligheidsdiensten de mannen vals hebben beschuldigd, om op te kunnen treden tegen de vijanden van Loekasjenko.

Wit-Rusland voert als enige land in Europa de doodstraf nog uit.

Deel dit artikel