Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

x

Plato verbiedt staken

home

R. Ritzen Roermond

De politiebonden dreigen met stakingsacties. Commissaris Wierda meent dat Plato een inspiratiebron kan zijn voor minister Ter Horst en de politiebonden: politieagenten moeten niet te veel en niet te weinig verdienen, schreef hij woensdag op de Podium-pagina. Maar Plato zou iets heel anders zeggen: zo`n staking is volstrekt ongeoorloofd.

In zijn boek `Politeia` wijst Plato op de noodzaak van wachters. Zij verdedigen de staat. Daarom moeten ze los van de samenleving gevormd worden, moeten ze misleid worden met leugens en mythes en mogen ze geen privébezit hebben. De achterliggende gedachte van Plato is dat wachters zich ook tegen staat en samenleving kunnen keren. Wat gebeurt er als de wachters (met een scherp opmerkingsvermogen, moed, fel temperament, een sterke wil) hun eigenschappen tegen de staat of tegen burgers richten?

Met een landelijke staking doet de politie nu juist datgene waar Plato voor vreesde. De wachter keert zich - passief - tegen de staat. Dit optreden raakt en bedreigt de essentie van de democratie. Een wachter mag zijn monopolie op geweld noch actief, noch passief inzetten om zijn materiële omstandigheden te verbeteren.

De wachter die wil gaan staken, dient in de ogen van Plato géén wachter te zijn.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.

Deel dit artikel

Advertentie

Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang tot Trouw.nl.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.