Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plasterk wil kostenefficiënt referendum

Home

Redactie

Minister Plasterk in de Tweede Kamer. © anp

Het GeenPeil referendum van zes april volgend jaar gaat de belastingbetaler een flinke som geld kosten. Maar over hoeveel er precies voor moet worden uitgetrokken, is nog geen overeenstemming.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil er niet meer dan 25 miljoen aan besteden: 5 miljoen voor de Kiesraad en twintig voor de organisatie van de volksraadpleging. Die organisatie is in handen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die er in een brief op wijst dat de kosten voor de organisatie ongeveer gelijk zullen zijn aan die van de laatste Tweede Kamerverkiezingen en ramen dat op 42,2 miljoen.

Plasterk vindt dat het referendum het beste kostenefficiënt kan plaatsvinden en schrijft in een brief aan de Kamer dat het prima is als er wat minder stemlokalen worden ingericht, zoals ook het geval was bij de Europese Parlementsverkiezingen. Bovendien zijn er volgens hem minder mensen nodig voor het tellen van de stemmen en hoeven er geen uitgebreide kandidatenlijsten worden gedrukt. Maar het is volgens de minister niet nodig bij een referendum 'voluit' te gaan. "Het moet reëel toegankelijk en goed georganiseerd zijn", aldus Plasterk.

De VNG stelt voor om de Algemene Rekenkamer als onafhankelijke partij te vragen om een precieze berekening te maken van de kosten van het referendum en het meningsverschil te beslechten.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel