Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plasterk houdt een pleidooi voor de stad

Home

Wilma van Meeteren

Minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken op het Binnenhof. © anp

De stad moet als 'motor van onze economie en welvaart' een impuls krijgen. Meer groei en vernieuwing zijn nodig. Minister van binnenlandse zaken Ronald Plasterk wil dat Nederlandse steden zich kunnen meten met de wereldtop.

Plasterk zegt dat vandaag in een interview met deze krant. Om de financiering voor zijn plannen  mogelijk te maken wil de minister  Europese landbouwfondsen aanspreken.

In Nederland zelf wil Plasterk  de eigen initiatieven van bewoners en ondernemers bevorderen door regels en overheidseisen te verminderen.  Bij de belastingplannen bekijkt het kabinet of gemeenten - door verschuiving - mogelijkheden kunnen krijgen om  zelf meer belasting te heffen, zonder dat de belastingbetaler in totaal een hogere rekening krijgt.

Op wereldschaal bekeken is Nederland volgens hem één stad met een grote hoeveelheid stadsparken. "Een internationale troef, al dat groen. Maar Amerikanen vragen ons: waarom hebben jullie al die koeien in jullie parken staan. We moeten ook groter denken."

Om het hogere doel te bereiken maakt het kabinet de  'agenda' voor de stad speerpunt als Nederland volgend jaar  EU-voorzitter is.  Met andere bewindslieden en 'stadsmakers' werkt Plasterk  aan plannen om de steden en hun bewoners  meer vrijheid geven. Vandaag opent hij in Utrecht een grote conferentie over het thema.

Lees verder na de advertentie
Amerikanen vragen ons: waarom hebben jullie al die koeien in jullie parken staan. We moeten ook groter denken.

Minister Plasterk

Het kabinet heeft zich met de stedelijke plannen laten inspireren door Denemarken. Daar zijn regelvrije zones gemaakt om innovatieve bedrijfjes, creatievelingen, burgerinitiatieven en stadsbesturen onbelemmerd de economie te laten aanjagen.
 
Nu zijn er in Nederland te veel eisen op het gebied van bouwen, wonen en ondernemen die burgers bijvoorbeeld hinderen bij het oprichten van wooncoöperaties om een leegstaand gebouw te veranderen in betaalbare huisvesting. Ook kunnen minder strikte bestemmingsplannen ervoor zorgen dat startende ondernemers zich makkelijker ergens kunnen vestigen. Nog een optie is dat  de gemeente een initiatief van burgers alleen kan afwijzen met heel sterke argumenten: Ja, tenzij..

De ambities zijn groot. Want als Nederland volgend jaar aan het roer van de Europese Unie staat moet ook daar de stad hoog op de agenda komen. "We worstelen allemaal met dezelfde uitdagingen van de trek naar de stad", constateert Plasterk, "hoe houden en maken we onze groeiende steden dynamisch, innovatief, leefbaar en aantrekkelijk?"

Het liefst ziet hij dat de EU-top besluit om geld - 'al is het maar een klein deel' - van de grote landbouwfondsen naar  stedelijke ontwikkeling schuift.

Vandaag in TROUW, pagina 9: interview minister Plasterk

Hoe houden en maken we onze groeiende steden dynamisch, innovatief, leefbaar en aantrekkelijk?

Minister Plasterk

Deel dit artikel

Amerikanen vragen ons: waarom hebben jullie al die koeien in jullie parken staan. We moeten ook groter denken.

Minister Plasterk

Hoe houden en maken we onze groeiende steden dynamisch, innovatief, leefbaar en aantrekkelijk?

Minister Plasterk