Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plannen voor Europese bankunie midden september klaar

Home

Redactie

Beeld van de laatste EU-top in Brussel, eind juni. Links Barroso, president van de Europese Commissie. © AFP

De plannen voor een Europese bankenunie zijn over ruim een maand klaar. De Europese Commissie in Brussel wil haar voorstellen in de strijd tegen de uitdijende schuldencrisis op 11 september presenteren.

Dat is vandaag van meerdere bronnen en media in Brussel vernomen. Een gezamenlijk beleid voor banken in de eurozone moet onder meer een einde maken aan de vicieuze cirkel tussen probleembanken en overheidsschulden. De Europese leiders hadden eind juni tot de stap besloten om het vertrouwen in de euro te herstellen.

De commissie komt onder meer met een speciale toezichthouder op het bankwezen in de eurozone. Deze instantie zou een agentschap van de Europese Centrale Bank moeten worden. De banken in de andere tien EU-lidstaten blijven gecontroleerd door de Europese Bank Autoriteit.

De nieuwe toezichthouder moet ertoe leiden dat de nieuwe reddingsboei voor de eurozone, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), banken rechtstreeks kan gaan steunen. Daardoor wordt de druk op overheden verlicht. Spanje met zijn noodlijdende banksector zou als eerste land kunnen profiteren.

Naar verluidt is het de bedoeling dat de voorstellen op de Europese top van 13 en 14 december worden goedgekeurd, zodat de toezichthouder begin volgend jaar van start kan gaan.

Deel dit artikel