Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plannen huizenmarkt blijven onzeker

Home

© ANP

De plannen van minister Stef Blok (Wonen) voor de huizenmarkt zijn nog steeds onzeker. Hij deed maandag een nieuwe poging om politieke steun te verwerven voor zijn heffing van 2 miljard euro, te betalen door de corporaties en een huurverhoging voor mensen in een corporatiehuis of een huis dat valt onder het puntensysteem. Omdat hij het CDA niet kan meekrijgen, probeert Blok voldoende voet aan de grond te krijgen bij D66, ChristenUnie en SGP.

Het overleg is maandagavond laat gestopt en gaat dinsdag verder, aldus woordvoerders van Blok en van D66. Volgens de zegsman van D66 was het overleg van maandag voor deze partij 'verkennend'.

Mocht Blok de steun krijgen van D66 en de andere twee partijen, dan kan hij in de Eerste Kamer alsnog rekenen op een nipte meerderheid. Die probeerde hij eerder via het CDA te krijgen, maar de christendemocraten hebben te veel problemen met de voorstellen van Blok. Het CDA wil geen huurverhoging oplopend met het inkomen tot 9 procent, niet zo'n hoge verhuurdersheffing en ook niet zulke strenge hypotheekregels.

De tijd begint te dringen voor de bewindsman. Dinsdag stemt de Senaat over strengere hypotheekregels, woensdag debatteert Blok met de Tweede Kamer over de huurverhogingen en voor 1 maart moet alles rond zijn, opdat de hogere huren per 1 juli kunnen worden ingevoerd. Lukt dat niet, dan kan dat pas een jaar later.

Deel dit artikel