Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Plafond voor microkrediet naar kwart miljoen euro

Home

KOOS SCHWARTZ

Qredits verhoogt maximum omdat het voor starters en kleine ondernemers moeilijk is om aan geld te komen

Qredits, de instelling die microkredieten verschaft aan starters en kleine ondernemingen, gaat haar kredietplafond verhogen. Tot nu toe konden (aspirant)ondernemers maximaal 150.000 euro lenen bij de stichting. Het nieuwe maximum wordt 250.000 euro.

"Het is voor kleine ondernemers nog altijd moeilijk om aan geld te komen. Tegelijkertijd is er veel vraag naar krediet. Vandaar dat we hebben besloten het maximale bedrag voor een lening te verhogen", vertelt Elwin Groenevelt, directeur van Qredits.

De stichting, die officieel Qredits Microfinanciering Nederland heet, bestaat 5,5 jaar. Ze werd mede opgericht door de overheid en drie grote banken en heeft inmiddels ruim 5200 kredieten verstrekt. Aanvankelijk lag het maximum op 50.000 euro, een klein jaar geleden ging dat naar 150.000 euro. Qredits is er voor ondernemers die niet bij een bank terecht kunnen. Desgewenst zorgt Qredits ook voor begeleiding van (startende) ondernemers. Het coachen gebeurt meestal door vrijwilligers, vaak ondernemers.

Qredits heeft 120 miljoen euro beschikbaar, meldt Groenevelt. De helft daarvan is geleend van dertien banken en verzekeraars; 45 miljoen is afkomstig van de rijksoverheid en 15 miljoen komt van de Bank Nederlandse Gemeenten. Er werken vijftig mensen bij de instelling die kantoor houdt in Almelo. Het besluit om het kredietplafond te verhogen, is in samenspraak met overheid en de betrokken banken genomen.

Het lijkt vreemd dat banken geen kredieten willen verschaffen aan kleine ondernemingen, maar dat indirect, in gezamenlijkheid en met financiële medewerking van de overheid, via Qredits wel doen. Groenevelt: "Voor banken zijn die kleine leningen lastig: ze zijn nauwelijks rendabel te krijgen. Wij zijn gespecialiseerd in kleine kredieten, hebben weinig overhead en kunnen de risico's van aanvragen goed inschatten. Bovendien hoeven wij geen winst te maken."

De stichting kreeg sinds de oprichting 30.000 aanvragen voor leningen, waarvan er 20.000 in behandeling werden genomen en ruim 5000 werden gehonoreerd. Tot nu toe is voor ruim 100 miljoen euro aan kredieten verstrekt. Meestal hebben die het gewenste effect: van de bedrijven die krediet aanvroegen, bestaat 86 procent drie jaar later nog, vertelt Groenevelt. Volgens het jaarverslag over 2013 moest Qredits 3 procent afboeken van het bedrag dat in 2013 uitstond.

Het zijn vooral starters die bij Qredits aankloppen, zegt Groenevelt: 70 procent van de aanvragen komt van beginnende ondernemers. Zo'n 15 procent van de aanvragen komt uit de retailhoek, 13 procent komt van ondernemers die werken in de bouw (zoals klusbedrijfjes). 12 procent zit in de zorgsector en 10 procent in de zakelijke dienstverlening, somt Groenevelt op.

Goedkoop zijn de leningen van Qredits niet. De stichting rekent met percentages van 8,75 procent (leningen vanaf 50.000 euro) en 9,75 procent (tot 50.000 euro). Groenevelt: "Optisch is dat even schrikken, ja. Maar banken vragen zulke percentages ook: zij zitten tussen de 7,5 en 12 procent. Daar zitten wij ongeveer tussenin. Wij hebben dat soort percentages nu nodig. Later, als de kredietportefeuille verder is gegroeid, kunnen ze misschien naar beneden.''

Deel dit artikel