Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

PKK maakt gebaar naar Turkije

Home

Erdal Balci

Als een teken van goede wil heeft een aantal Koerdische militanten zich overgegeven aan Turkije. Worden ze vrijgelaten of opgesloten?

De Koerden willen ook vrede. De Koerdische PKK heeft dertig militanten en vier kinderen uit een Koerdisch kamp naar Turkije gestuurd. Bij de grens hebben de PKK’ers zich overgegeven aan Turkse veiligheidsmensen. Dit initiatief van de PKK is een gebaar van goede wil aan het adres van de Turkse regering die de laatste maanden werkt aan een project van verzoening tussen de twee volkeren.

Vijftigduizend Koerden stonden bij de grens op de militanten te wachten om ze als helden binnen te halen. Het gaat om militanten die niet hebben gevochten tegen het leger. Ze verrichtten veelal administratief werk voor de organisatie.

De ogen zijn nu gericht op de Turkse autoriteiten. Worden deze mensen na een kort verhoor vrijgelaten of verdwijnen ze achter de tralies?

Jurist en scenarioschrijver Esber Yagmurdereli, tevens een bekende Turkse dissident die zich sterk maakt voor het verzoeningsinitiatief van de regering, zegt te hopen dat de militanten vannacht in het huis van hun ouders zullen slapen. „Tien jaar geleden had de PKK iets soortgelijks gedaan, maar toen greep de regering die kans aan om te propageren dat de PKK verslagen was. Ik hoop dat ze deze keer niet dezelfde fout maken. Als deze eerste groep goed behandeld wordt, is de vreselijke oorlog wellicht snel afgelopen”, aldus Yagmurdereli.

De reis van de bergen in het Koerdische gebied naar Turkse bodem was een idee van PKK-leider Abdullah ücalan. De man, die nu meer dan tien jaar op een Turks eiland gevangen zit, wilde zijn bijdrage leveren aan de vredessfeer die de laatste maanden opbloeit. De Turkse regeringsleiders hebben laten weten voor het eind van dit jaar met concrete voorstellen te zullen komen om een definitief einde te maken aan de oorlog. De verwachting is dat de Koerden meer culturele rechten krijgen en meer autonomie zullen hebben in het Koerdische gebied.

Lees verder na de advertentie
Acht PKK-strijders geven zichzelf lachend en zwaaiend over. (FOTO REUTERS)

Deel dit artikel