Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pionier exotische poëzie krijgt P.C. Hooftprijs

Home

Van onze kunstredactie

Een veelverkoper is hij niet, maar schrijver en dichter H.C. ten Berge heeft wel heel wat prijzen gekregen. Gisteren voegde hij de P.C. Hooft-prijs toe aan zijn erelijst.

Ten Berge (1938, Alkmaar) nam de prijs van 60.000 euro in ontvangst in het Letterkundig Museum in Den Haag. De onderscheiding is voor zijn werk als dichter en poëzievertaler.

De jury omschreef Ten Berge als ’een unieke figuur, die in zijn poëzie noch de diepten schuwt, noch het geringste’. Ook werd hij geprezen om zijn pionierswerk voor poëzie van exotische culturen als de Azteken en de Inuit. Eind jaren zestig introduceerde hij vertalingen van die poëzie in Nederland. Vorig jaar verscheen nog ’Op een mat van gele veren’, een selectie van vertaalde exotische poëzie en essays.

Verder nam Ten Berge het op voor de verguisde Amerikaanse dichter Ezra Pound, die ook prominent aanwezig was in Ten Berge’s dichtbundel ’Het vertrapte mysterie’ (2004).

Voor zijn roman ’Het geheim van een opgewekt humeur’ (1986) kreeg hij al de Multatuliprijs. In 1996 ontving hij de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre en drie jaar geleden de A. Roland Holst-penning voor poëzie. Ook werd hij bekroond met de bijzondere prijs van de Jan Campert-stichting voor zijn leiding van het tijdschrift Raster (1972).

De verkoop van zijn werk blijft achter bij de waardering van jury’s. Zo werden van zijn verzamelde gedichten ’Materia prima’ (1993) in zes jaar slechts 400 exemplaren verkocht. Het restant kocht Ten Berge zelf op, opdat het niet in de ramsj zou belanden.

Deel dit artikel