Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pinochet voelt 'diepe smart' voor slachtoffers

Home

SANTIAGO (AFP, Reuters) - De Chileense ex-dictator Augusto Pinochet heeft voor het eerst verklaard 'diepe smart' te voelen voor de slachtoffers van zijn regime. Hij deed dat in een 'politiek testament' dat gisteren werd gepubliceerd in de Chileense hoofdstad Santiago.

Pinochet verscheen gisteren in een rolstoel voor de rechter in Londen voor het begin van de uitleveringsprocedure tegen hem. Met zwakke, aarzelende stem maakte hij bezwaar tegen zijn behandeling: “Ik verwerp berechting buiten mijn eigen land wegens de leugens uit Spanje.”

In zijn in Chili verschenen testament onderstreepte Pinochet “nooit de dood van wie dan ook gewenst te hebben”. Maar hij zei zich te schikken in zijn lot: “Als mijn lijden een eind kan maken aan de haat in ons land, dan zal ik dat accepteren, met vertrouwen in God.”

Het grootste deel van het stuk gebruikte hij echter om zijn optreden te rechtvaardigen tegen “het communistisch gevaar, de dreiging van een genocide op ongekende schaal, waar niemand zich druk over maakt”. Er is een complot: “Ik word vervolgd omdat ik het communisme heb overwonnen.”

De dag van zijn staatsgreep tegen de socialistische president Allende - 11 september 1973 - beschouwt hij nog altijd als “de dag waarop de weg naar de hoop voor allen zich opende”. Pinochet, die tot 1990 staatshoofd was, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood of verdwijning van ruim 3000 Chilenen.

Voorafgegaan door politie was de Chileense generaal vanuit het buiten 'Wentworth' waar hij verblijft, naar de rechtszaal in Londen gereden. Buiten leverden zijn uit Chili overgevlogen supporters verbaal slag met zijn tegenstanders.

Volgende week dinsdag is een belangrijke dag in zijn zaak. Dan valt de beslissing of Pinochet beroep mag aantekenen tegen de uitspraak van de Law Lords, de rechters van het Hogerhuis, die op 25 november bepaalden dat hij geen onschendbaarheid geniet. Een maand later, op 15 januari, is ander hoogtepunt. Dan zullen de magistraten in Londen een datum prikken voor het begin van de eigenlijke uitleveringszaak, die is aangespannen door de Spaanse onderzoeks rechter Garzón.

Was Pinochet een normaal geval dan zou gisteren al een oordeel over zijn uitlevering zijn geveld . Maar hij is uitzonderlijk. Zijn advocaten zullen de zaak zo ingewikkeld mogelijk maken en op elk moment beroep aantekenen.

Zo kunnen zij naar het High Court als dinsdag geen beroep tegen de beslissing van de Law Lords wordt toegestaan. Zij zullen dan voor dit hooggerechtshof het besluit aanvechten van de Britse minister Jack Straw, eerderdeze week, dat de uitleveringsprocedure tegen Pinochet kan beginnen. Als het High Court zich over deze kwestie buigt en Straw steunt in zijn besluit, kunnen de advocaten weer naar de Law Lords om déze beslissing aan te vechten. Kortom: Pinochet is nog niet in Madrid.

Deel dit artikel