Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Piloten waarschuwden voor chaos bij Spanair

Home

Van onze redactie buitenland

Het rampvliegtuig van Madrid moest een eerdere vertrekpoging afbreken. Maar volgens eigenaar Spanair was het toestel daarna in orde.

De commandant van vlucht JK 5022 op weg naar de Canarische Eilanden keerde woensdag terug naar de gate, omdat de temperatuur in de ’luchttoevoer in de cockpit’ te hoog was. De technici van Spanair die dit probleem oplosten, zagen hierna geen andere mankementen.

„Alle regels en normen zijn nageleefd”, zo benadrukte de directeur-generaal van Spanair, Marcus Hedblom, gisteren tijdens een persconferentie.

Spanair, sinds 2003 een dochteronderneming van het Scandinavische SAS, staat onder zware druk van de publieke opinie en de media in Spanje. Vrijwel niemand gelooft dat de ramp (met 153 doden) losstaat van de financiële problemen van het bedrijf. Kort geleden kondigde SAS aan dat er bij Spanair, dat in het eerste semester van dit jaar 50 miljoen euro verlies leed, een kwart van de arbeidsplaatsen moest verdwijnen.

Volgens het grootste Spaanse dagblad El País waarschuwden piloten woensdag voor het ongeluk nog in een persbericht tegen de ’chaos in de organisatie’ en dreigden zij met een staking. De piloten schreven dat de leiding van Spanair ’druk uitoefende op het onderhoudspersoneel om normen te overschrijden.’

De krant El Mundo concludeerde dat de ’crisis bij Spanair is uitgelopen op een tragedie met 150 doden.’ Een commentaar in deze krant sprak van ’criminele nalatigheid’.

Een andere Spanair-topman, Javier Mendoza, bestreed deze aantijging met klem. Volgens Mendoza heerst er bij Spanair juist ’een cultuur van veiligheid’.

Minister Magdalena ülvarez van verkeer verzekerde dat een commissie van zeven onafhankelijke onderzoekers, die de beschikking hebben over de zwarte doos, zo snel mogelijk duidelijkheid zal geven over de ’toedracht en verantwoordelijkheden’.

Het vliegtuig, met 172 mensen aanboord, steeg vijftig meter op, stortte neer en explodeerde. Volgens ooggetuigen stond een van de moteren voor de crash in brand. De meeste passagiers waren Spanjaarden.

Ook bevonden zich in het toestel een Bulgaar en twee Zweden. De Bulgaar en een Zweed kwamen om, de andere Zweed ligt in het ziekenhuis.

Het is onduidelijk of er ook Nederlanders aan boord waren. Het ministerie van buitenlandse zaken in Den Haag had daar gisteravond geen informatie over.

Deel dit artikel