Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Phillip Cocu zet PSV sober naar zijn hand

Home

Henk Hoijtink

PSV-spits Jurgen Locadia (M) ziet zijn schot voorbij Vitesse-keeper Remko Pasveer (rechts) in de kruising verdwijnen en maakt de 1-3 voor zijn team. © ANP Pro Shots

Koploper PSV boekte zondag bij Vitesse zijn zesde competitiezege op rij. Trainer Cocu maakt het team beter, en daarmee ook spelers.

Ze zijn flatteus, de na de tiende speelronde wéér fraaiere cijfers van de koploper van Nederland. Zijn ze ook nog raadselachtig? Het vooraf laag aangeslagen PSV voert de ranglijst aan met drie verliespunten, met onverminderd een voorsprong van vijf punten op Ajax en met een moyenne van ruim drie gemaakte doelpunten per wedstrijd. Nee, zo was het geenszins voorzien, maar raadselachtig is het niet meer.

Lees verder na de advertentie

In wat als een lastige uitwedstrijd mocht gelden, in Arnhem tegen subtopper Vitesse, boekte PSV gisteren zijn zesde achtereenvolgende competitiezege (2-4). Al niet voor het eerst werden effectiviteit, soms een vlaagje schoonheid en vooral degelijkheid gecombineerd, en bovenal was daarin de vaste hand van trainer Cocu zichtbaar. Na de blamerende opening van dit seizoen, de uitschakeling in de voorronden van de Europa League, zet hij PSV naar zijn hand: allerminst spectaculair, maar volgens de eerste vereisten waaraan een coach moet voldoen.

Kijk hoe PSV zich opstelt in de ­Gelredome, wat een verschil met Feyenoord en Ajax een week eerder in De Kuip. Die hadden elkaar volgens de nieuwste voetbalmode onder druk willen zetten, vast willen zetten in jargon, met door vooral een tekortschietende techniek een onbeschrijflijke chaos als gevolg. PSV en Cocu doen aan die mode niet mee, vandaag in elk geval niet. De ploeg wacht ­grotendeels op de eigen helft. Verdediging en middenveld staan steeds dichter op elkaar, steeds hechter daardoor, en de ruimte voor de kwaliteiten voorin, waar al die doelpunten worden gemaakt, wordt zo vaak ook zelf gecreëerd.

Vitesse heeft aardige voetballers, maar ze lopen zich stuk in de opgetrokken stellingen van PSV.

Mogelijkheden

Cocu laat PSV naar zijn mogelijkheden spelen, de onverminderd begrensde mogelijkheden. Het is het voornaamste wat van een trainer mag worden gevraagd. Het middenveld, met Hendrix en Van Ginkel in het hart, is vrij vlak, de verdedigers zijn niet de handigsten. Cocu laat ze de bescheiden krachten bundelen. En aan een andere Nederlandse mode, altijd maar opbouwen in de verdediging, doet PSV ook niet. Als het moeilijk wordt, moet doelman Zoet de bal maar naar voren trappen, heeft Cocu wijselijk bepaald.

Marco van Ginkel van PSV in duel met Alexander Buttner en Thomas Bruns van Vitesse. © ANP

Zo verloopt Vitesse-PSV volgens de door Cocu getrokken lijnen. Vitesse heeft aardige voetballers, maar ze lopen zich stuk in de opgetrokken stellingen van PSV. Aan de overzijde demarreert Lozano voor rust één keer, na een passje van nota bene de beperkte back Brenet, die zo in het bouwwerk van Cocu toch ook zijn waarde heeft. Prompt is het 0-1, zo trefzeker is Lozano, als Mexicaans international niet verrassend de beste aanvaller op de Nederlandse velden. Na een uur schiet hij weer onmiddellijk in, als de bal plotseling voor zijn voeten valt.

Cocu kan zonder Europees voetbal meer trainen, bouwen aan het team.

Dat betekent 1-4, aan het slot van het eerste kwartier na rust waarin PSV rap wegloopt, nadat Vitesse door een eigen doelpunt van Locadia na een hoekschop van Büttner pardoes op 1-1 is gekomen. Locadia is naast Lozano PSV’s tweede aanvallende troef. Hij is een merkwaardige speler, eentje die bepaald niet handelt volgens de wijsheid ooit van Cruijff dat perfectie niet kan schuilen in een moeilijke bal, maar juist in het optimaal spelen van een makkelijke bal.

Uitschieters

Locadia is er één die op uitschieters mikt. Hij besluit van grote afstand te schieten en de bal zeilt over de schijnbaar door de zon verblinde doelman Pasveer (1-2). Na een fout van Serero en snel handelen van Lozano draait Locadia de bal naar de verste hoek: 1-3 na weer zo’n PSV-flits.

Luuk de Jong heeft in dit alles geen direct aandeel. Maar in deze voorspoed kan Cocu zeggen dat de weer opgestelde spits, die zelf maar niet kan scoren, toch van belang is. Wie zal het weerspreken? Zo werkt dat, als een team groeit. Invaller Mount maakt er nog 2-4 van, ten teken dat PSV zó stevig ook weer niet is. Niemand hoeft dat Cocu te vertellen. Hij wisselt verdedigend (Luckassen voor middenvelder Pereiro), zoals hij dat als internationaal gelouterde voetbalman zonder gêne al vaker deed.

“Ik ga mezelf niet verdedigen”, zegt Cocu. “Iedereen roept tegenwoordig van alles.”

Cocu kan zonder Europees voetbal meer trainen, bouwen aan het team. Het komt goed uit in die zin dat er veel nodig is om het bij elkaar te houden. Maar het is ook een gruwel voor hem, erkent hij, geen Europees voetbal. Hij zegt maar dat Vitesse-PSV ‘eruit zag als een Europees duel’. Hij heeft het als zodanig benaderd, hoe surrogaat dat natuurlijk ook blijft.

Over Cocu hoor je weleens, hoe oppervlakkig ook, dat hij geen spelers beter maakt – een beeld waaraan zijn sobere uitstraling en die van veel PSV’ers zullen bijdragen. Toch hemzelf de vraag maar eens gesteld of hij niet veeleer het team beter maakt, en daarmee toch ook spelers. “Ik ga mezelf niet verdedigen”, zegt Cocu. “Iedereen roept tegenwoordig van alles.”

Dan toch: “Met mijn staf richt ik me op de individuele ontwikkeling van jonge spelers en spelers uit het buitenland. Daarnaast is de team­ontwikkeling heel belangrijk. Daarin moet je leren te functioneren. Daar kunnen we voorlopig tevreden over zijn.”

Fraser: "De 1-2 was een tik"

“Dit was een van onze beste wedstrijden tot nu toe”, zei PSV-trainer Cocu na de 2-4 ­zege bij Vitesse. “We hebben goed, compact en taakbewust gespeeld. We konden de creativiteit voorin uitbuiten en de rest heeft ondersteunend gespeeld.”

Vitesse-coach Fraser legde zich neer bij de nederlaag. “De 1-2, waarbij onze doelman door de zon werd gehinderd, was een tik”, zei hij. “We waren het even kwijt en de wedstrijd was gespeeld. Dat is de kwaliteit van PSV.”

Deel dit artikel

Vitesse heeft aardige voetballers, maar ze lopen zich stuk in de opgetrokken stellingen van PSV.

Cocu kan zonder Europees voetbal meer trainen, bouwen aan het team.

“Ik ga mezelf niet verdedigen”, zegt Cocu. “Iedereen roept tegenwoordig van alles.”