Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Philips: 15 miljard voor Polygram

Home

Van onze redactie economie

AMSTERDAM - De verkoop van muziek- en filmdochter Polygram heeft Philips ongeveer 14,6 miljard gulden opgeleverd. De Canadese koper Seagram heeft 11,5 miljard in contanten overgemaakt en ruim 47,8 miljoen eigen aandelen aan Philips overhandigd. Die laatste waren gisteren ongeveer 3,1 miljard gulden waard.

De opbrengst valt daarmee iets lager uit dan de twee bedrijven in principe hadden afgesproken: vijftien miljard gulden. Dat was al twee miljard minder dan in het voorjaar was overeengekomen. In de zomer moest Polygram echter tegenvallende cijfers melden, waarop Seagram met succes een lagere prijs bedong.

Die prijs wordt door buitenstaanders overigens nog altijd als een succes voor Philips gezien.

Philips bezat 75 procent van de aandelen in Polygram. Alle aandeelhouders konden kiezen uit betaling in contanten of in aandelen Seagram. Aangezien de overige aandeelhouders allemaal voor geld kozen, heeft Philips zijn belofte gestand moeten doen in dat geval alle beschikbaar komende Seagram-aandelen te aanvaarden.

De koers van Seagram daalde gisteren met enkele (Canadese) dollars, wat Philips in principe een 'strop' van ruim 100 miljoen gulden bezorgde. De werkelijke opbrengst van Polygram zal echter pas over twee jaar blijken, want Philips heeft zich verplicht de Seagram-stukken minstens tot december 2000 aan te houden.

In mei dit jaar waren ze nog 65 dollar waard, waarna ze tot begin oktober kelderden naar 39 dollar. Bij 65 dollar zou de totale opbrengst van Polygram voor Philips 15,25 miljard gulden zijn geweest.

Philips wil met de opbrengst onder andere voor enkele miljarden aan eigen aandelen inkopen.

Seagram heeft Polygram samengevoegd met de eigen muziekdivisie Universal en claimt nu 23 procent van de wereldmuziekmarkt in handen te hebben. Bij klassiek is dat zelfs 40 procent.

Singapore

Philips heeft bij zes vestigingen in Singapore 750 mensen ontslagen. Bij de vestigingen, waar kleuren tv's, radio's en zaktelefoons worden gemaakt, werkten in totaal 8 000 mensen.

Inkrimping van het personeel was nodig omdat de markt in Azië verzwakt is en een deel van de productie is verplaatst naar China en Mexico, aldus de woordvoerder. Philips kondigde begin november aan in 2002 wereldwijd hooguit 160 tot 170 fabrieken te willen hebben, tegen ongeveer 230 nu.

Hoewel Singapore minder zwaar getroffen is door de crisis in Azie dan sommige buurlanden is de werkloosheid in de stadstaat verdubbeld tot 4,5 procent.

Deel dit artikel