Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pfizer verdoezelt bijwerking

Home

Van onze verslaggever

GOUDA - Geneesmiddelfabrikant Pfizer heeft in folders voor dokters een zeldzame, maar levensbedreigende bijwerking van cholesterolverlager Lipitor verdoezeld. Het bedrijf moet rectificeren.

De interne 'rechtbank' van de farmaceutische bedrijfstak spreekt in een gisteren gepubliceerd oordeel van een 'ernstige overtreding' van de Geneesmiddelenwet, die het bedrijf zwaar wordt aangerekend. Pfizer moet binnen een week in een brief aan artsen de fout herstellen.

Pfizer heeft volgens de Codecommissie Geneesmiddelenreclame (CGR) de volksgezondheid geschaad door te stellen dat Lipitor qua bijwerkingen net zo veilig is als een placebo. Ook artsenbezoekers hebben volgens de codecommissie misleidende mededelingen gedaan over de veiligheid van de cholesterolverlager. Niet vaak oordeelde de codecommissie zo hard over marketingpraktijken van een farmaceutisch bedrijf.

Pfizer verzweeg dat cholesterolverlagers zoals Lipitor in zeldzame gevallen rhabdomyolyse, een zeer ernstige spieraandoening, als bijwerking kunnen veroorzaken. In 2001 werd om deze reden een cholesterolverlager van Bayer (Baycol/Lipobay) wereldwijd van de markt gehaald. Volgens Bayer zijn er honderd gebruikers van Baycol overleden aan de gevolgen van deze bijwerking. Tegen de Duitse farmaceut zijn tal van schadeprocedures in gang gezet.

De klacht bij de CGR tegen Pfizer werd ingediend door concurrent AstraZeneca, die een nieuwe cholesterolverlager op de markt heeft gebracht. Pfizer en AstraZeneca zitten elkaar al meer dan een jaar in de haren over de promotie van elkaars middelen. Pfizer probeert op alle mogelijke manieren het marktaandeel van Lipitor veilig te stellen, AstraZeneca doet driftige pogingen een marktpositie te verwerven.

AstraZeneca had eerder al een klacht ingediend over de claims in de campagne van Pfizer. Het bedrijf zegde toen toe de folders te zullen aanpassen. Maar Pfizer ging niettemin door met foute claims over de veiligheid van het middel, aldus AstraZeneca. De fabrikant gaf afgelopen zomer tegenover AstraZeneca toe dat de claims fout waren en beloofde deze niet opnieuw te zullen gebruiken. Maar het bedrijf weigerde de claims te rectificeren, waarop AstraZeneca naar de codecommissie stapte.

Deel dit artikel