Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Petraeus wil bezinningsperiode na terugtrekking

Home

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse bevelhebber in Irak, generaal David Petraeus, wil in juli de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak tijdelijk stoppen zodat in een bezinningsperiode van 45 dagen de veiligheidssituatie kan worden geëvalueerd.

Dat zei de generaal dinsdag tijdens een hoorzitting van een Senaatscommissie. Volgens de topmilitair wordt er vooruitgang geboekt in Irak, maar blijft die ,,fragiel en omkeerbaar''. Hij had verder kritiek op de ,,destructieve'' rol die Iran zou spelen in Irak. De Iraniërs financieren, trainen en bewapenen verscheidene milities, zei Petraeus.

De Amerikanen stuurden vorig jaar 30.000 extra troepen naar Irak om de veiligheidssituatie daar te verbeteren. In juli moet de terugtrekking van deze militairen volbracht zijn. Na een bezinningsperiode van 45 dagen kan dan afhankelijk van de situatie op de grond besloten worden tot nieuwe troepenreducties, aldus Petraeus.

Deel dit artikel