Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Petitie Uit Vrije Wil voor regie over het eigen sterven

Home

Van onze redactie politiek

den haag – De stichting voor een vrijwillig levenseinde had gisteren op het Plein in Den Haag een groot scherm opgehangen. Daarop trokken onophoudelijk bekende en minder bekende Nederlanders voorbij, die uitlegden waarom zij graag zelf de regie zouden hebben over het moment van hun dood. Mensen als Paul van Vliet, die zei: „Als ik echt oud geworden ben, en mijn leven voltooid acht, wil ik zelfstandig kunnen beslissen.” Of Hedy d’Ancona: „Ik vind de keus voor een vrijwillig einde een belangrijk vervolg op alles wat ik in mijn leven belangrijk heb gevonden: emancipatie.”

D’Ancona en van Vliet zijn belangrijke motors achter de initiatiefgroep Uit Vrije Wil. Gisteren bood die groep 116.871 handtekeningen aan aan Johan Remkes, voorzitter van de Commissie voor Verzoekschriften en Burgerinitiatieven van de Kamer.

Uit Vrije Wil wil dat het mogelijk wordt, dat oude mensen die hun leven voltooid achten en wensen te sterven, op hun uitdrukkelijk verzoek hulp mag worden geboden. Ook Frits Bolkestein en Mies Bouwman ondersteunen het initiatief.

Oorspronkelijk zouden de handtekeningen later worden aangeboden, maar het aantal steeg al snel ver boven de benodigde 40.000. Daarop besloot Uit Vrije Wil dat de handtekeningen al voor de verkiezingen zouden worden aangeboden.

Maandag werd in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag over het initiatief gedebatteerd. Bij dat debat bleek dat GroenLinks, D66, VVD en PvdA eventueel en onder voorwaarden willen praten over aanpassing van de wet. Voor de christelijke partijen CDA en ChristenUnie is aanpassing onbespreekbaar.

Deel dit artikel