Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pensioenfondsen uit beleggen in landmijnen

Home

amsterdam – De Nederlandse pensioenreuzen ABP en PGGM zijn gestopt met beleggen in bedrijven die landmijnen maken. PGGM is ook gestopt met beleggingen in bedrijven die clusterbommen maken.

Fabrikanten van clusterbommen blijven voorlopig in de beleggingsportefeuille van ABP. Dat hebben de twee grootste pensioenfondsen in Nederland gisteren gemeld.

ABP en PGGM kwamen half maart in opspraak toen uit een uitzending van Zembla bleek dat ze belegden in bedrijven die landmijnen en clusterbommen maken. Beide pensioenfondsen maakten niet lang na de uitzending bekend hun criteria voor beleggingen in de wapenindustrie aan te scherpen.

PGGM zei gisteren niet meer te investeren in ondernemingen die betrokken zijn bij de productie van clusterbommen en landmijnen. „Vrij snel na de uitzending zijn we gestopt met die beleggingen”, zei een woordvoerder van PGGM. „We zijn daar toen niet mee naar buiten getreden, omdat we dat reactief vonden overkomen. We waren er immers al mee bezig.”

Het bestuur van PGGM moet het nieuwe beleid nog goedkeuren. Het pensioenfonds, dat ruim 2 miljoen leden telt in de zorg- en welzijnsector, kreeg na de uitzending van Zembla ongeveer duizend verbaasde, boze en teleurgestelde mailtjes van leden.

ABP is inmiddels gestopt met beleggingen in landmijnen, omdat er een internationaal verdrag bestaat dat door Nederland is ondertekend.

Deel dit artikel