Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pensioenfonds ABP blijft investeren in tabaksindustrie

Home

Jeroen den Blijker

Een roker in een café. © Anp

ABP, het pensioenfonds van de ambtenaren, voelt er niets voor om zijn beleggingen in de tabaksindustrie nu terug te trekken. De beleggingen dragen bij aan een goed rendement en zijn bovendien niet illegaal.

ABP heeft wereldwijd zo'n miljard euro aan beleggingen uitstaan in bedrijven als British American Tobacco. Actiegroep Stichting Rookpreventie Jeugd van longarts Wanda de Kanter vindt dat het grootste pensioenfonds van ons land zijn geld uit deze sector moet terugtrekken, onder andere omdat die niet 'moreel aanvaardbaar' is. Tabak en sigaretten worden immers met opzet verslavend gemaakt en roken is ongezond.

Deelnemers van het ABP (onder andere onderwijzers, wetenschappers en overheidspersoneel) beleggen zo bovendien ongewild in deze omstreden sector, meent De Kanter. Het fonds van 2,8 miljoen deelnemers zou het voorbeeld moet volgen van het Pensioenfonds Zorg en Welzijn en de pensioenfondsen voor huisartsen en medisch specialisten. Die trokken zich al eerder terug uit de tabaksindustrie.

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann heeft De Kanter laten weten dat beleggingen in tabak niet illegaal zijn en dat ze bijdragen aan het rendement van het fonds. Wortman: "Roken is legaal en of iemand besluit te roken of niet, is een eigen keuze. Er zijn ook mensen die overlijden aan autorijden. Maar moeten we dan maar niet beleggen in de auto-industrie?"

Lees verder na de advertentie
Roken is legaal en of iemand besluit te roken of niet, is een eigen keuze

Corien Wortmann

Het nemen van dat soort besluiten is ingrijpend, waarbij veel belangen gewogen moeten worden, aldus Wortmann. "Daar kunnen we niet allemaal op ingaan." 56 procent van de ABP-klanten heeft bovendien geen bezwaar tegen beleggingen in tabak, blijkt uit intern onderzoek van het fonds.

ABP koos vorig jaar wel voor een duurzame koers. De belegger is bezig alle investeringen tegen het licht te houden. In vijf jaar tijd moeten daartoe alle beleggingen opnieuw 'solliciteren' naar een plaats in de portefeuille van het fonds. Naast rendement en risico wordt dan ook gekeken naar de vraag of een belegging verantwoord en duurzaam is, aldus Wortmann.

Deel dit artikel

Roken is legaal en of iemand besluit te roken of niet, is een eigen keuze

Corien Wortmann