Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pensioen min 5 à 10 procent

Home

Laura van Baars

©ANP

De pensioenen zullen met 5 à 10 procent gekort worden. Dat zegt André ten Damme, financieel directeur van APG, de pensioenuitvoerder van onder meer ABP en het pensioenfonds voor de bouw.

"Als ik naar de huidige cijfers van pensioenfondsen in Nederland kijk, kan ik niet anders concluderen dan dat veel fondsen in 2012 een kortingsbesluit zullen moeten nemen."

Balans
Op 31 december wordt de balans opgemaakt bij de pensioenfondsen die een herstelplan hebben ingediend bij De Nederlandsche Bank. Lopen zij achter op dat plan, dan moeten zij maatregelen nemen.

Dat zal er bij een groot aantal fondsen toe leiden dat gekort moet worden op de pensioenuitkering met ingang van april 2013. Ten Damme, die niet over specifieke fondsen wil spreken, zegt: "Dan heb ik het niet over een korting van 2 of 3 procent, maar over 5 tot 10 procent. De rekensommetjes die nu gemaakt worden, stemmen somber."

Dekkingsgraad hevig gedaald
Minister Kamp gaf al in november aan dat hij verwacht dat tenminste honderd van de zeshonderd Nederlandse pensioenfondsen achterlopen op het herstelplan. Vermoedelijk gaat het zelfs om zo'n 200 fondsen waarvan de dekkingsgraad zo hevig gedaald is, dat niet binnen een termijn van vijf jaar het minimumniveau van 105 procent bereikt zal worden.

De lage dekkingsgraden bij de pensioenfondsen zijn volgens Ten Damme niet zozeer te wijten aan tegenvallende beleggingsresultaten. Die zijn nog wel positief. "Het probleem is onder meer dat de levensverwachting dit jaar weer aanzienlijk gestegen is. Nooit premie voor betaald!"

Maar de belangrijkste oorzaak van de problemen is volgens Ten Damme de lage marktrente van 2,5 procent. Hoe lager de rente, hoe lager de dekkingsgraad van de pensioenfondsen, volgens de huidige rekensystematiek. Ten Damme pleit daarom voor een vaste rekenrente van 4 procent.

Deel dit artikel