Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Peña Nieto wint presidentsverkiezingen Mexico

Home

Redactie

PRI-kandidaat Enrique Peña Nieto gisteren in het Mexicaanse Atlacomulco na het uitbrengen van zijn stem. © reuters
Update

De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI), die Mexico in de vorige eeuw ruim zeventig jaar bestuurde, is na twaalf jaar weer aan de macht. Enrique Peña Nieto won gisteren de presidentsverkiezingen. Op plek twee eindigde Andres Manuel Lopez Obrador, die echter weigerde zijn verlies te erkennen, totdat alle stemmen zijn geteld.

Volgens de federale kiescommissie heeft Peña Nieto 38 procent van de stemmen gekregen, Lopez Obrador kreeg 31 procent en Josefina Vazquez Mota wist een kwart van de kiezers achter zich te krijgen.

Peña Nieto profileert zichzelf als de leider van een nieuwe PRI. De partij werd er in het verleden van beschuldigd het land te besturen middels corruptie en vriendjespolitiek, maar dat zou nu verleden tijd zijn.

'Er is geen sprake van een terugkeer naar het verleden', aldus de 45-jarige nieuwgekozen president. 'Jullie hebben de partij een tweede kans gegeven en we gaan resultaten boeken.' Peña Nieto noemde zijn overwinning een 'fiesta van democratie'.

Criminelen
Peña Nieto beloofde een regering die democratisch is, modern is en open staat voor kritiek. Hij zegde toe de georganiseerde misdaad aan te pakken en hij zwoer geen deals met criminelen te sluiten. 'Mijn dankbaarheid gaat uit naar de miljoenen Mexicanen die op mij hebben gestemd. Ik zal werken voor heel Mexico, ik zal het land besturen voor iedereen.'

Ondanks de duidelijke overwinning, steunt meer dan zestig procent van de bevolking Peña Nieto niet. De uitslag is dan ook niet het mandaat waar de PRI op basis van de peilingen op had gehoopt.

De verkiezingen verliepen over het algemeen rustig. Een paar stembureaus hadden te weinig stembiljetten en zeker negen mensen werden in de deelstaat Chiapas opgepakt, omdat ze probeerden fraude te plegen met stembiljetten die al waren ingevuld ten gunste van de PRI. Fraude is volgens de kiescommissie echter vrijwel onmogelijk, omdat er werd gestemd met geavanceerde stemcomputers.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie