Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Peilingen: PvdA-leden steunen akkoord, kritiek op Samsom

Home

Marco Visser

Demissionair premier Mark Rutte schudt de hand van PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom na afloop van het debat in de Tweede Kamer over de bezuinigingen. © ANP

De PvdA mag er dan graag op wijzen dat het wandelgangenakkoord een onbelangrijk papiertje is met een houdbaarheidsdatum tot 12 september, haar potentiële kiezers denken daar anders over. In de peiling van Maurice de Hond zakt de partij met maar liefst vijf zetels. Een peiling van EenVandaag wijst op een vergelijkbare trend.

In de laatste peiling van De Hond zakken de sociaaldemocraten van 24 naar 19 zetels. GroenLinks profiteert juist van haar deelname aan het wandelgangakkoord en stijgt van vijf naar acht zetels. D66 klimt van vijftien naar zeventien zetels en de ChristenUnie van vijf naar zes. Samen met VVD en CDA komt de christelijk-liberale combinatie uit op 76 zetels.

Ook EenVandaag peilt veel onvrede onder het PvdA-electoraat. Bijna twee derde van de PvdA-kiezers steunt het akkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie gisteren sloten. Bijna één op de drie PvdA-stemmers (31 procent) vindt zelfs dat de PvdA-fractie het partijbelang boven het landsbelang heeft gesteld.

De helft van de PvdA-kiezers noemt het geen goede keuze van Samsom om niet mee te onderhandelen. Veertig procent vindt het wel een goed besluit.

Dat is nog een flatteus percentage voor wie de reacties op de website van de PvdA bekijkt. Uit de meer dan 250 reacties spreekt veel teleurstelling over de opstelling van Samsom. Klanttekening daarbij is wel dat niet bekend is of de reacties afkomstig zijn van PvdA-leden en -stemmers.

De opmerkingen van prominente PvdA-leden zullen vandaag evenmin hebben bijgedragen aan enige feestvreugde binnen de fractie. De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher liet weten blij te zijn met het akkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de CU. "Er zitten belangrijke punten in die heel positief zijn voor Amsterdam", zei hij in Het Parool. Asscher was vooral blij met het verdwijnen van de zogenoemde huishoudtoets (korten van gezinnen met meer dan één uitkering), de bezuinigingen op het passend onderwijs en het persoonsgebonden budget (pgb).

Asscher: "Ik kan heel moeilijk een oordeel vellen over hoe het politiek is gegaan en waarom de PvdA dit niet steunt. Als Amsterdamse wethouder stel ik vast dat een aantal van mijn zorgen voor kwetsbare groepen geheel of gedeeltelijk is weggenomen. Een hele opluchting."

De Groningse burgemeester Rehwinkel noemde het jammer dat zijn partij niet aanschoof bij de onderhandelingen. Tegenover Omroep Groningen zei Rehwinkel dat zijn partij verantwoordelijkheid had moeten nemen. Hij vreest nu dat de PvdA uit een toekomstige regering blijft. Ook spijt het de PvdA-burgemeester dat de linkse partijen momenteel zo verdeeld zijn.

Oud-minister Bram Peper zei vandaag op BNR Nieuwsradio dat de PvdA grote kansen heeft laten liggen. De kritiek op Samsom kan hij daarom wel begrijpen. Peper denkt dat Samsom zich terughoudend opstelde uit angst voor de SP.

Gisteren al lieten voormalig PvdA-minister Willem Vermeend en oud-partijvoorzitter Felix Rottenberg zich negatief uit over de opstelling van de sociaaldemocraten.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie