Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Peiling: helft van de Amerikanen steunt homohuwelijk

Home

Martine Steenvoort

Amerikanen protesteren in San Francisco nadat het homohuwelijk daar werd verboden. (Archieffoto 2010) © AP

Ruim 50 procent van de Amerikaanse kiesgerechtigden is voor de uitbreiding van de rechten van getrouwde homoseksuele koppels. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde peiling van onderzoeksbureau Gallup.

Alhoewel de resultaten slechts uit een peiling afkomstig zijn, laten de getallen zien dat het goedkeuren van het homohuwelijk steeds minder politiek riskant wordt voor de president. Obama verzet zich nog steeds openlijk tegen de volledige erkenning van het homohuwelijk, maar in februari 2011 kondigde hij aan niet meer de 'Defense of Marriage Act' verdedigt, een wet die het homohuwelijk verbiedt.

Uit de peiling van Gallup bleek vandaag dat 65 procent van de Democraten het homohuwelijk steunt en van de onafhankelijke kiezers steunt 57 procent het huwelijk. Van de Republikeinen staat slechts 22 procent achter het homohuwelijk, hiermee lijkt de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney een juiste keuze gemaakt te hebben door gisteren zijn bezwaar tegen het homohuwelijk nogmaals te herhalen.

Van de Amerikaanse respondenten in de peiling die geen religieuze achtergrond hadden, gaf 88 procent aan achter de uitbreiding van de volledige erkenning van koppels van hetzelfde geslacht te staan. Van de katholieken was 51 procent daarvoor en 38 procent van de protestanten.

North Carolina
Vandaag mogen kiezers in North Carolina naar de stembus om te stemmen over een grondwetswijziging die het huwelijk definieert als een verbond tussen man en vrouw en daadwerkelijk het homohuwelijk en partnerregistratie verbiedt. Het lijkt er op dat de grondwetswijziging inderdaad wordt aangenomen, zo blijkt vandaag uit meerdere peilingen.

De kwestie over het homohuwelijk trad nog meer op de voorgrond toen vicepresident Joe Biden deze week liet weten dat hij het geen probleem zou vinden als getrouwde homoseksuele stellen dezelfde burgerrechten krijgen als heteroseksuele stellen. Deze uitspraak wordt door homorechtenorganisaties gezien als een steunbetuiging aan het homohuwelijk.

Het kantoor van Biden liet later echter weten dat de uitspraak geen steunbetuiging was, maar alleen een bekrachtiging van zijn mening dat homoseksuelen dezelfde rechten en bescherming horen te krijgen.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie