Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Peiling: 4 op 5 Nederlanders gelooft dat misbruik in kerk doorgaat

Home

ANP/Redactie

© ANP

Vier op de vijf Nederlanders gelooft dat er nog steeds seksueel misbruik voorkomt binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Dat blijkt uit een peiling naar aanleiding van de bevindingen van de commissie-Deetman. Maurice de Hond heeft de peiling vandaag gepubliceerd op www.peil.nl.

Van de katholieke ondervraagden gelooft slechts de helft dat er nog steeds misbruik voorkomt binnen de kerk. Van de katholieken verbaast ook 38 procent zich over de omvang van het seksueel misbruik die de commissie-Deetman naar buiten heeft gebracht.

Drie van de vier ondervraagden vinden dat de verjaring van dit soort misdrijven moet worden ingetrokken. Onder katholieken ligt dit percentage nog hoger (82 procent). Veel van de betrokkenen kunnen op dit moment niet meer worden vervolgd omdat het misdrijf is verjaard.

Vier op de vijf ondervraagden is ervan overtuigd dat de leiding van de Rooms-Katholieke Kerk destijds op de hoogte is geweest van de omvang van het seksuele misbruik. Uit het rapport dat de commissie-Deetman eerder deze week presenteerde, blijkt dat tussen 1945 en 1981 10.000 tot 20.000 kinderen zijn misbruikt.

Van de ongeveer 800 plegers die zijn opgespoord, zijn er nog ruim 100 in leven.

Deel dit artikel