Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pax is niet beter af zonder Christi

Home

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Christus zit de vredesbeweging in de weg, de verwijzing naar zijn naam althans schrikt mensen af. Daarom zal de vredesbeweging Pax Christi IKV zich voortaan kortweg 'Pax' noemen, zo maakte zij deze week bekend. Directeur Jan Gruiters hoopt met de nieuwe naam meer jongeren te binden.

Pax is natuurlijk een pakkende samenvatting van waar deze beweging voor staat: vrede. Het is met vrede bovendien net als met mensenrechten: het is een doel dat voor christenen onmiskenbaar deel uitmaakt van waar zij in geloven, maar dat ook veel niet-christenen aanspreekt. Zo bezien is er wel iets voor te zeggen om een naam te kiezen die beide groepen aanspreekt. Komt het doel zo niet dichterbij?

Bovendien, zo stelt Pax geruststellend, blijven de christelijke wortels. Op de achtergrond leven de christelijke moederorganisaties Pax Christi en Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) voort. En geloof blijkt uiteindelijk niet uit etiketten maar uit daden.

Maar de kernvraag is daarmee niet beantwoord: klopt het dat christelijke organisaties hun identiteit beter kunnen verhullen als ze gehoor willen vinden? Dat is een vraag die niet alleen de christelijke vredesbeweging Pax, maar ook andere christelijke of voorheen christelijke organisaties bezighoudt.

Als een paal boven water staat dat niemand terugverlangt naar de tijd van de verzuiling, toen mensen bijna vanzelfsprekend lid werden van organisaties die dezelfde maatschappelijke kleur hadden als zijzelf; katholiek, protestant, liberaal, socialistisch. Niet alleen seculieren, ook de meeste christenen zijn blij dat die tijd definitief voorbij is.

Maar als Nederland echt is ontzuild, dan mag je je ook christelijk noemen zonder meteen in de hoek van de verzuiling te worden gezet. Ontzuiling is bevrijding, ook voor christenen. Iedereen moet vrij kunnen uitkomen voor wat hem motiveert in het leven, ook als dat een christelijke levensovertuiging is.

Na de snelle secularisatie lijkt bovendien een nieuwe nieuwsgierigheid te ontstaan voor mensen die ergens voor staan, voor mensen met een uitgesproken verhaal. Soms betreft dat christelijke waarden, vaak ook andere overtuigingen, tradities, wijsheden.

Het is, anders gezegd, nog maar de vraag of Pax meer jongeren trekt door zijn christelijke kant te verzwijgen. Mensen met een uitgesproken identiteit hebben misschien wel meer invloed dan mensen die hun naam aanpassen aan de veronderstelde smaak van de meerderheid.

Deel dit artikel