Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus zou laks zijn tegen misbruik in zijn kerk

Home

Stijn Fens

Paus Franciscus tijdens een toespraak in het Vaticaan © ANP
Analyse

Het Vaticaan is boos over een nieuw boek waarin de hervormingen van paus Franciscus worden gebagatelliseerd.

Doet paus Franciscus genoeg om seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken te bestrijden? Totaal niet, beweert de Italiaanse onderzoeksjournalist Emiliano Fittipaldi in een net verschenen boek. Fittipaldi stelt dat bisschoppen en kardinalen die misbruikende geestelijken een hand boven het hoofd hebben gehouden daar veel te gemakkelijk mee wegkomen. Maar de Italiaanse journalist gaat daarmee wel aan een aantal feiten voorbij.

Lees verder na de advertentie
Volgens de journalist worden de priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik in veel gevallen kerkrechtelijk met rust gelaten

Vorig jaar belandde Fittipaldi samen met zijn collega Gianluigi Nuzzi nog bijna in de Vaticaanse cel. Hij had voor een boek over corruptie in het ministaatje volgens de aanklager van het Vaticaan gebruik gemaakt van op illegale wijze verkregen documenten. En nu is de kerkleiding weer boos. In zijn nieuwe boek ‘Lussuria’ (Lust) veegt hij de vloer aan met het beeld dat onder paus Franciscus de rooms-katholieke kerk het misbruik eindelijk doeltreffend aanpakt. Franciscus is juist laks in zijn aanpak, zegt Fittipaldi.

Volgens de journalist worden rooms-katholieke priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen in veel gevallen kerkrechtelijk met rust gelaten. In de afgelopen tien jaar werden in Italië ruim tweehonderd priesters door de burgerlijke autoriteiten veroordeeld of aangeklaagd voor misbruik, zegt Fittipaldi, terwijl de kerkelijke autoriteiten geestelijken die de fout ingaan nog altijd in bescherming nemen. Bisschoppen en kardinalen die de misbruikers hun gang hebben laten gaan, komen ermee weg of krijgen zelfs promotie.

Zero Tolerance

Veel van de verhalen in het boek van Fittipaldi zijn al bekend. En zijn conclusie dat er onder paus Franciscus weinig tot niets gebeurt om misbruik te bestrijden en te bestraffen, gaat te ver. Onder deze paus, maar ook onder zijn voorganger Benedictus XVI, zijn er wel degelijk stappen gezet om het misbruikprobleem aan te pakken. Franciscus stelde een Commissie voor de Bescherming van Minderjarigen in. De leden vroegen de paus om bisschoppen die gefaald hebben bij de aanpak van misbruik, verantwoordelijk te houden. Daar werd in 2015 een tribunaal voor in het leven geroepen, maar daar is al een tijdje niets meer over vernomen. Wel scherpte Franciscus vorig jaar een bepaling in het kerkelijk wetboek aan waardoor falende bisschoppen makkelijker zijn te ontslaan.

Dat wil niet zeggen dat alles in orde is. Je kunt nog zo vaak zeggen dat je zero tolerance voorstaat, als groepen slachtoffers nog altijd de indruk hebben dat misbruikers worden gespaard en falende prelaten blijven zitten, doet dat geen goed aan je reputatie als hervormer. Al kan de populaire Franciscus wel tegen een stootje.

Deel dit artikel

Volgens de journalist worden de priesters die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik in veel gevallen kerkrechtelijk met rust gelaten