Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus: wie ben ik om homoseksuelen te veroordelen

Home

Redactie

Paus Franciscus tijdens de persconferentie aan boord van het pauselijke vliegtuig terug naar Vaticaanstad. © epa

Paus Franciscus zal homoseksuele priesters niet veroordelen, zei hij aan boord van zijn vliegtuig, op weg terug van Brazilië naar Vaticaanstad. Hiermee kiest hij voor een positievere  benadering van homoseksualiteit dan zijn voorganger Benedictus XVI.

Een half jaar geleden sprak paus Benedictus XVI zich in zijn kersttoespraak nog uit tegen homoseksualiteit. Ook al noemde hij homoseksuelen niet letterlijk in zijn toespraak, het was voor iedereen duidelijk op wie hij doelde. Benedictus XVI maakte zich druk om de pogingen in westerse landen om de 'essentie van het menselijk wezen' te vernietigen. Volgens hem werd het gezin in het westen 'tot in de kern bedreigd door pogingen om de traditionele samenstelling van het gezin te veranderen'.

Zijn opvolger Franciscus zegt nu dat homoseksuele geestelijken vergeven moeten worden, en dat hun zonden moeten worden vergeten. Benedictus XVI was nog van mening dat mannen met diepgewortelde homoseksuele gevoelens niet mochten toetreden tot het ambt van priester.  

Over homoseksualiteit zei Franciscus verder: "Als iemand homoseksueel is, van goede wil is en de Heer zoekt, wie ben ik dan om te veroordelen?" Hij refereerde aan de catechismus, waarin homoseksualiteit als seksuele oriëntatie niet gezien wordt als zonde, homoseksuele daden wel. Homoseksuelen moeten volgens de paus niet worden gemarginaliseerd, maar worden opgenomen in de maatschappij.

Tijdens de Wereldjongerendagen in Rio sprak de paus zich niet uit over gevoelige thema's als een verbod op het homohuwelijk, abortus en euthanasie. Hij bezocht een sloppenwijk en een afkickkliniek, waarmee hij duidelijk wilde maken dat solidariteit met de mensen in de marge topprioriteit heeft.

Deze grote aandacht voor solidariteit stuitte veel conservatieve bisschoppen tegen de borst. Zij hadden liever gezien dat de paus zich openlijk tegen het homohuwelijk, abortus en euthanasie zou keren. De conservatieven hebben nu hun antwoord. Gezien de breuk met de lijn van Benedictus XVI valt het echter  te betwijfelen of conservatieven er blij van zullen worden.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie