Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus viert 85ste verjaardag met Beierse gasten

Home

© afp

Paus Benedictus XVI heeft zijn 85ste verjaardag vandaag in het Vaticaan gevierd in het gezelschap van zo'n honderdvijftig Beierse gasten, onder wie bisschoppen, politieke leiders, zijn oudere broer Georg en vertegenwoordigers van de joodse en protestantse gemeenschappen uit Beieren, waar de paus op 16 april 1927 geboren werd als Joseph Aloisius Ratzinger.

Benedictus begon de dag met een mis waarin hij zei dat het eind van zijn leven in zicht is en dat hij niet weet wat er in het verschiet ligt.  'Maar ik weet dat het licht van God aanwezig is en dat zijn licht sterker is dan welke duisternis dan ook,' aldus de paus.

Later dansten tien kinderen in Beierse klederdracht in de Clementijnse zaal van het Vaticaan voor Benedictus en speelde een Beiers orkest een lied dat de paus en zijn broer en zus in hun jeugd zongen, door hun vader begeleid op citer. Benedictus toonde zich geëmotioneerd en zei dat de aanwezigen de verschillende stadia in zijn leven vertegenwoordigden. Over de joodse gemeenschap in Beieren zei hij dat die hem dichter bij het joodse volk had gebracht.

Het is donderdag zeven jaar geleden dat Benedictus paus werd. Geruchten over een mogelijk aftreden vanwege zijn hoge leeftijd en afnemende gezondheid zijn door de paus naar het rijk der fabelen verwezen.

Paus Benedictus ontving felicitaties van onder anderen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse koningin Elizabeth II. Een van de cadeaus die hij kreeg was een boek waarin twintig vooraanstaande Duitsers hun licht laten schijnen over de paus. Een van hen is oud-voetballer Franz Beckenbauer, die herinneringen ophaalt aan een ontmoeting die hij een paar maanden voor het WK-voetbal van 2006 met de paus had. De twee waren het niet met elkaar eens over de vorm waarin het Duitse elftal verkeerde. De paus had alle vertrouwen in het elftal, Beckenbauer minder. Duitsland werd derde.

Lees verder na de advertentie
© afp
© epa
© ap

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie