Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus: ik laat kerk niet in de steek

Home

© AFP

Paus Benedictus XVI heeft zondag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad tienduizenden gelovigen toegesproken op de laatste zondag dat hij de Rooms-Katholieke Kerk aanvoert. De kerkvorst treedt om gezondheidsredenen donderdag af en is daarmee de eerste paus in bijna 600 jaar die het ambt voor zijn dood opgeeft.

Hij zei tegen de menigte dat hij de kerk niet in de steek laat, maar in meditatie en gebed de kerk blijft dienen en liefhebben. Benedictus XVI beklemtoonde dat hij Gods wil volgt.

Tienduizenden mensen keken toe hoe de 85-jarige paus sprak zoals gebruikelijk vanuit het raam van zijn appartement hoog boven het Sint-Pietersplein. Hij bedankte de mensen in het Frans, Engels, Duits, Spaans, Portugees, Pools en Italiaans. Het was niet het laatste openbare optreden van Benedictux XVI. Woensdag zal hij opnieuw zijn opwachting maken. Het Vaticaan verwacht dat er meer dan 200.000 mensen naar het Sint-Pietersplein zullen komen.

Benedictus legt donderdag om 20.00 uur zijn functie neer. Enkele uren daarvoor gaat hij per helikopter naar het pauselijk zomerverblijf Castelgandolfo ten zuiden van Rome, waar hij de komende tijd zal verblijven. In Vaticaanstad wordt in een oud klooster een appartement voor hem ingericht.

De kardinalen komende de volgende dag bijeen om het conclaaf voor te bereiden. Dat begint naar verwachting halverwege maart. Dan kiezen de kardinalen een nieuwe paus uit hun midden.

Lees verder na de advertentie
© AFP
© afp

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie