Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus hervormt: financiële kardinalen moeten opstappen

Home

Robin de Wever

© ap

Paus Franciscus haalt de bezem door de Vaticaanse bank. Hij vervangt vier van de vijf kardinalen die financieel toezicht houden.

Dat meldt het Vaticaan. De vervanging lijkt een duidelijke breuk met zijn voorvanger Benedictus. Die koos er vorig jaar februari nog voor om alle leden van de kardinalencommissie voor een periode van vijf jaar te herbenoemen. Waarom de Franse kardinaal Jean-Louis Tauran als enige mag blijven is niet duidelijk. De nieuwe commissie bestaat onder meer uit de staatssecretaris van het Vaticaan (Pietro Parolin) en de Weense kardinaal Christoph Schönborn.

Het goeddeels vervangen van de commissie is Franciscus' eerste stevige hervormingsmaatregel. Vorig jaar maakte hij al een paar minder radicale beslissingen. Zo benoemde hij in juni een vertrouweling, de prelaat Battista Mario Salvatore Ricca, tot het bestuur van de bank en formeerde hij een onderzoekscommissie.

Bank heeft geen beste reputatie
De bank, voluit het Instituut voor Religieuze Werken (IOR), is al jaren omstreden. De voorzitter moest aftreden vanwege een witwasaffaire en enkele financiële autoriteiten verdenken de IOR van fraude. Ook de arrestatie van een belangrijke boekhouder van de bank, Nunzio Scarano, deed het imago van de bank geen goed. Italiaanse autoriteiten verdachten Scarano van betrokkenheid bij een poging om 20 miljoen euro in contanten van Zwitserland naar Italië te vliegen.

Moneyval, de financiële waakhond van de Raad voor Europa, constateerde in december dat de boekhouding van de bank nog veel transparanter moet. Toch was de waakhond positief: de IOR zette de afgelopen maanden grote stappen voorwaarts.

Deel dit artikel