Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus bezoekt zeer katholiek Kroatië

Home

ANP

Paus Benedictus XVI na aankomst in Kroatie © ap

Paus Benedictus XVI is voor een tweedaags bezoek aangekomen in Kroatië, waar bijna 90 procent van de bevolking rooms-katholiek is. Het is zijn negentiende buitenlandse reis sinds hij in april 2005 tot paus werd gekozen.

De paus werd zaterdagochtend op de luchthaven van Zagreb welkom geheten door president Ivo Josipovic. Hij sprak zijn steun uit voor de aanstaande toetreding van het Balkanland tot de Europese Unie en noemde die ,,logisch, gerechtvaardigd en nodig''. Benedictus zal tijdens zijn bezoek naar verwachting willen benadrukken hoeveel Europa aan het christendom te danken heeft.

Zondag gaat de paus op de paardenrenbaan van de Kroatische hoofdstad voor in een eucharistieviering, waarbij honderdduizenden gelovigen worden verwacht. Ook bezoekt hij het graf van kardinaal Aloïs Stepinac (1898-1960), die in 1946 onder het communistische regime in het toenmalige Joegoslavië ,,wegens misdaden tegen het volk en de staat'' tot 16 jaar gevangenisstraf en dwangarbeid werd veroordeeld. Stepinac werd in 1988 zalig verklaard.

In Kroatië wonen ongeveer 4,4 miljoen mensen, van wie er bijna 4 miljoen rooms-katholiek zijn. Het land verklaarde zich in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië, wat leidde tot een bloedige oorlog met Servië. Het Vaticaan was een van de eerste staten die diplomatieke betrekkingen aanknoopten met Kroatië.

Deel dit artikel