Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paus bekritiseert de ’niet-christelijke EU’

Home

redactie religie & filosofie

rome - Paus Benedictus XVI heeft zaterdag de Europese Unie in scherpe bewoordingen bekritiseerd, omdat in verklaringen naar aanleiding van vijftig jaar Verdrag van Rome, God en de christelijke wortels van Europa ontbreken.

In een toespraak tot Italiaanse bisschoppen uit Europa verweet de paus Europa een vorm van „geloofsafval”, doordat het God en zijn christelijke wortels vergeet. Hij waarschuwde dat de Europese Unie in een identiteitscrisis kan raken. „Is het niet verrassend dat het huidige Europa, dat zich als waardengemeenschap probeert voor te stellen, steeds vaker ter discussie stelt dat er überhaupt universele en absolute waarden bestaan”, vroeg het hoofd van de RK-Kerk zich af.

Benedictus herinnerde eraan dat de regeringen naar aanleiding van vijftig jaar Verdrag van Rome zeggen dat ze weer toenadering tot hun burgers willen zoeken. „Hoe kunnen zij dan een zo wezenlijk element van de Europese identiteit, zoals het christendom, waarmee een grote meerderheid van de burgers zich identificeert, uitsluiten”, vroeg hij zich af.

Europa lijkt het vertrouwen in de eigen toekomst te hebben verloren, zei de paus. Het lage geboortecijfer in de EU en andere ontwikkelingen die het bevolkingsaantal drukken, zetten niet alleen de economische groei op losse schroeven, maar stimuleren ook „gevaarlijk individualisme”, aldus Benedictus.

Deel dit artikel