Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Paul Kagame kan in Rwanda tot 2034 aan de macht blijven

Home

Redactie

Paul Kagame bij het stemhokje. Hij koerst af op een grote overwinning in het referendum. © REUTERS

Heeft Paul Kagame dit weekend een overwinning voor het leven behaald? Een referendum over een grondwetswijziging lijkt in het voordeel van de president van Rwanda uit te vallen, waardoor het voor hem in theorie mogelijk wordt tot 2034 aan de macht te blijven.

Volgens de kiescommissie van het Afrikaanse land heeft na het tellen van 70 procent van de stemmen bijna 98 procent van de bevolking ingestemd met de voorgestelde grondwetswijziging. De overwinning kan de 58-jarige Kagame daarom amper nog ontgaan.

Het referendum was voor de president nodig omdat de grondwet van Rwanda het niet toestaat dat een president langer dan twee termijnen zit. Verandert de grondwet, dan wordt het voor Kagame legaal om nogmaals een termijn van zeven jaar te dienen, gevolgd door twee kortere periodes van elk vijf jaar.

Kagame kan zich daarom gaan opmaken voor bijna een verdubbeling van zijn ambtsperiode. Hij kwam officieel aan de macht in 2000, maar feitelijk eiste hij al bij het einde van de genocide in het land in 1994 het leiderschap op. Men roemt hem voor de stabiliteit die hij na die roerige periode in het land bracht, maar hij wordt ook dictatorschap verweten.

Met name de Verenigde Staten en de Europese Unie vrezen de mogelijk lange regeertermijn van Kagame. De EU had vooraf kritiek op het referendum, omdat de oppositie door een snelle organisatie onvoldoende tijd had om campagne te voeren.

Deel dit artikel