Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pater Winand Kotte overleden

Home

UTRECHT (ANP) - Pater Winand Kotte, oprichter van de uiterst behoudende Willibrordusgemeenschap in Utrecht, is zondag overleden. Dat hebben de familie en zijn aanhangers dinsdag meegedeeld.

De pater assumptionist Kotte, die 83 jaar is geworden, kreeg in augustus 1971 bekendheid, toen hij tegen de zin van de toenmalige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Bernard Alfrink, de mis opdroeg in de Sint Willibrordkerk vlak bij de Dom in Utrecht. Een van de gelovigen die daarbij aanwezig was, was oud-minister Joseph Luns van Buitenlandse Zaken.

In 1975 verbood Alfrink Kotte, die in 1922 in het Twentse dorp Weerselo was geboren, nog langer de mis op te dragen en als pastor werkzaam te zijn. Ook mocht hij niet meer de biecht horen en preken. De pater noemde het verbod ,,niets meer dan een briefje met woorden die niets betekenen''. Hij werkte sindsdien buiten verantwoordelijkheid van de RK-Kerk.

Front

De pater, die eerder docent klassieke talen in Boxtel was, riep in augustus 1970 samen met de jezuïet Ed Krekelberg alle priesters in Nederland op zich aan te sluiten bij zijn Stichting Sint Willibrord, die zich ten doel stelde een front te vormen tegen de ,,modernistische stromingen'' in de Nederlandse RK-Kerk. Als de bisschoppen hun beleid niet zouden veranderen, zou er een apart bisdom voor conservatieve gelovigen moeten komen.

Kotte zette zich ook in voor een conservatieve katholieke omroep als tegenhander van de KRO, die naar zijn mening de zeden en het rooms-katholieke geloof ondermijnde. Het Vaticaan sprak berichten tegen dat het zijn mediaplannen steunde.

Willibrordkerk

Kotte zette zich zeer in voor de restauratie van de negentiende-eeuwse Willibrordkerk, die vorig jaar werd voltooid. Hij wordt zaterdag in Utrecht begraven.

Deel dit artikel