Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pater moet zwijgen na kritiek op pedofilie

Home

Ekke Overbeek

De Poolse priester Wojciech Lemanski. © afp

Pater Wojciech Lemanski heeft zijn hoop op de paus gevestigd. De pastoor van het dorp Jasienica deed de afgelopen maanden een boekje open over misstanden binnen de kerk. Dit tot woede van zijn superieuren. Polen volgt met ingehouden adem het conflict tussen dorpspastoor en bisschop.

Eind mei kreeg de pastoor een spreekverbod opgelegd. Hij trok zich daar niets van aan en tekende beroep aan in Rome. "Als paus Franciscus het heeft over een arme kerk, zijn sommige bisschoppen zeer bezorgd", verklaarde hij met een hint naar de 'bisschoppen met hun grote limousines'.

Begin juli vaardigde de Warschause aartsbisschop Henryk Hoser een decreet uit. De 52-jarige Lemanski moest zijn parochie verlaten en zich melden bij een bejaardentehuis wegens 'gebrek aan respect en gehoorzaamheid jegens de bisschop'. De pastoor weigerde. Voor het oog van de camera joegen zijn parochianen een bisschoppelijke 'administrator' hun dorp uit. Onlangs kondigde pater Lemanski alsnog aan dat hij de parochie verlaat in afwachting van zijn beroep bij de paus.

Reageerbuisbevruchting
Lemanski bekritiseerde het zwijgen over pedofilie. De kerk moet volgens hem betalen voor het aangerichte kwaad. Hij vertelde hoe een vrouw hem toevertrouwde seksueel te zijn misbruikt door een priester. "De kanselier van onze curie gebood haar geen ruchtbaarheid aan de zaak te geven, want dat zou een aanval op de kerk zijn", aldus Lemanski. "Dat was een volwassen vrouw. Laat staan dat een kind naar de bisschop zou stappen."

Ook bekritiseerde hij de manier waarop de kerk in Polen tekeergaat tegen reageerbuisbevruchting, nota bene een stokpaardje van zijn eigen bisschop.

Vorige week vertelde Lemanski hoe zijn conflict met bisschop Hoser drie jaar geleden begon. De bisschop was bezorgd over zijn inzet voor de dialoog met joden. "De bisschop vroeg heel geëmotioneerd of ik besneden was: Priester, zegt u het gerust, dat is niets abnormaals, bent u besneden, behoort u tot dat volk?"

Haatcampagne
De bisschoppelijke curie doet alsof haar neus bloedt. Het zou volgens de curie 'absurd' zijn te veronderstellen dat de bisschop vroeg naar de afkomst van pastoor Lemanski, aangezien alle persoonlijke gegevens van de pastoor in bezit zijn van de bisschoppelijke curie. De curie plaatste zich als één man achter de bisschop: "De laatste dagen zijn we getuige van een grote haatcampagne in de media gericht tegen de goede naam van de kerk en de aartsbisschop".

Daarmee staat ze lijnrecht tegenover de gewone gelovige. "Pedofilie, hebzucht en bedrog heersen in de kerk. En als er een goede herder opstaat tussen de zwarte schapen, dan willen ze hem direct wegwerken", aldus een van Lemanski's parochianen. "Maar ik geloof dat de nieuwe paus, Franciscus, ons zal helpen."

Pater Lemanski zelf vergeeft de paus bij voorbaat als deze er het zwijgen toe doet: "De paus heeft de homo-lobby en de Vaticaanse bank aan zijn hoofd. Hij heeft echt geen tijd om zich bezig te houden met wat er in Jasienica gebeurt."

Lees verder na de advertentie

 
Zijn parochianen joegen een vertegenwoordiger van de bisschop het dorp uit.

Deel dit artikel