Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pastoor wilde dochter lesbisch stel best dopen

Home

Emiel Hakkenes

Een baby wordt gedoopt. © Thinkstock

Pastoor Verest uit Waalre heeft niet geweigerd de dochter van een lesbisch stel te dopen. Dat laat hij weten vanuit Peru, waar hij op dit moment verblijft. De twee moeders van het meisje stelden deze week dat zij hun kind door een pastoor in Eindhoven hadden laten dopen, omdat hun 'eigen' pastoor Verest dat niet wilde doen.

In een verklaring die het bestuur van Verests Willibrordusparochie in Waalre gisteren heeft verspreid, stelt de pastoor dat hij inderdaad het verzoek heeft gekregen de dochter van de twee vrouwen te dopen. Volgens hem is er ook een kennismakingsgesprek geweest, dat uitmondde in een afspraak voor een vervolggesprek over de betekenis van de doop.

In het kennismakingsgesprek zou de pastoor geen formele weigering van de doop hebben uitgesproken. Wel zou hij hebben gezegd dat de rooms-katholieke kerk hem geen ruimte geeft om te dopen als de ouders niet achter het geloof staan, en niet kunnen beloven om hun kind volgens de leer van de kerk op te voeden.

Inbreuk op vrijheid
"Pastoor Verest was in afwachting van het persoonlijke antwoord van het lesbische paar", stelt de verklaring. "Hij heeft nooit rekening gehouden met de mogelijkheid dit antwoord via de krant te moeten vernemen. Hij verkeerde in de veronderstelling dat het kennismakingsgesprek in de normale vertrouwelijkheid, en persoonlijke sfeer plaatsgevonden had. Hij betreurt dan ook ten zeerste te moeten ontdekken dat anderen de code van vertrouwelijkheid hebben geschonden door de inhoud van een persoonlijk gesprek, zonder zijn toestemming, aan de openbaarheid prijs te geven. Hij ervaart dat als een jammerlijke inbreuk op zijn vrijheid van pastoraal handelen en op de integriteit van zijn persoon en van het beroepsgeheim waaraan hij zich gebonden voelt."

Overigens benadrukt Verest dat hij het standpunt van het bisdom Den Bosch onderschrijft, dat de lesbische relatie van de moeders geen reden is hun kind niet te dopen. Elk kind komt voor het sacrament in aanmerking, mits de ouders beloven het een gelovige opvoeding te geven.

De twee moeders konden gisteren niet bereikt worden voor commentaar.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie