Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Pastinaakkoekjes met ontbijtspek en waterkers

Home

Janny de Moor

© RV
Recept

Janny de Moor maakt Parsnip cakes uit Ierland. 

Halverwege de 19de eeuw organiseerden Engelse quakers na de mislukte aardappeloogsten - het enige voedsel van een derde van de Ierse bevolking - voedselhulp. Bovendien zorgden ze ervoor dat er onder andere pastinaken, wortels en kool gezaaid werden om het land in de toekomst te vrijwaren van honger. Daarvoor spande een aantal zich dermate in dat ze het met een vroege dood moesten bekopen. Maar door hun toedoen stonden aan het eind van de eeuw de cottage gardens vol met gewassen. Hier een culinair eerbewijs aan die quakers.

Lees verder na de advertentie

Ieren houden van oudsher veel van wat je in het wild kon plukken, zoals waterkers. 'Droog brood en waterkers is puur voedsel voor wijzen' heette het. Zo wijs wilden niet alle Ieren zijn, getuige deze traditionele combinatie.

Ingrediënten voor 2 personen

500 g pastinaken
peper, zout
tarwebloem
1 ei
flink wat paneermeel
2 eetl. boter
100 g gesneden ontbijtspek
waterkers of veldsla
partjes citroen

Recept

• De pastinaken schillen met een dunschiller. Bruine plekken wegsnijden. Plakjes maken. Met weinig water goed gaar koken (circa 20 minuten). Afgieten, nog even opstomen om al het vocht kwijt te raken. Stampen of fijnprakken, mengen met peper en zout. Laten afkoelen tot lauw.

• In een flinke koekepan met anti-aanbakbekleding de plakken spek in twee etappes aan beide zijden op matig vuur krokant bakken in eigen vet. Uit de pan nemen.

• Zes balletjes vormen van de pastinaakpuree. Door een soepbord met bloem rollen. Uitdrukken tot rondjes (7 cm). Dan door een bord met losgeklopt ei halen en ten slotte door een bord met paneermeel (even kleien!).

• De boter in de vette koekepan verhitten. Daarin de koekjes aan weerszijden bakken tot er een mooi korstje op komt.

• Met spek en citroen serveren op borden belegd met waterkers of veldsla.

Menusuggestie

Vooraf: Tomatensoep met zeefruit. 400 ml visfond koken met de inhoud van een klein blikje tomatenpuree. Hierin 200 g zeevruchtencocktail zachtjes warmen, niet koken. Afmaken met wat grofgeknipte lavas of selderij.

Na: Blauwebessencoupe. Laagjes Skyr met wat bruine suiker afwisselen met laagjes blauwe bessen.

Meer inspiratie nodig? Hier kunt u al onze recepten vinden.



Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie