Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Partijen poetsen de veren tijdens 'begrotingsdebat verkiezingen'

Home

Redactie

Premier Mark Rutte en Lodewijk Asscher in de plenaire zaal tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. © ANP

Het 'begrotingsdebat verkiezingen' zou een betere naam zijn voor de Algemene Beschouwingen 2016. Ook op de tweede dag van de beschouwingen poetsen zowel coalitiepartijen als de oppositie de veren voor de kiezer die maart volgend jaar naar de stembus gaat.

Rutte hoopt op nog vier jaar premierschap. Daarom benadrukt hij dat het beter gaat, dat de koopkracht is gestegen en dat werken meer loont dan voorheen. Maar de lagere inkomens zijn daarbij achtergebleven, reageerden linkse oppositiepartijen.

Hoewel Rutte dit weersprak, liet hij weten dat hij snapt dat het kabinet in een peiling met een 5,2 een onvoldoende kreeg, mede omdat veel Nederlanders weinig zouden merken van een aantrekkende economie.

Daaronder zitten veel ouderen. En dat is allemaal de schuld van de lage rekenrente waardoor pensioenfondsen in de problemen komen, zei 50Plus-leider Henk Krol. Ook Wilders hoopt op de gunst van de ouderen. Hij stelde voor het bedrag dat de overheid bespaart door de lage rekenrente aan ouderen te geven. Lage rekenrente betekent immers minder rente over de staatsschuld.
 
Inkomensongelijkheid
De SP en GroenLinks probeerden Rutte aan te vallen met de gestegen inkomensongelijkheid. Cijfers wijzen iets anders uit, zo verweerde Rutte zich. Hij wees er onder meer op dat het kabinet elk jaar in augustus de koopkracht repareert van groepen die er op achteruit dreigen te gaan. Volgend jaar trekt het kabinet daar 1,1 miljard voor uit waarvan ruim 800 miljoen is bestemd voor ouderen, aldus de premier.
 
Rutte zei dat 17 miljoen mensen in moeilijke tijd een steentje hebben bijgedragen en dat 'de tocht door de woestijn' gezamenlijk is gemaakt. Volgens de premier gaat het economisch beter en zijn voorzieningen voor generaties veiliggesteld, maar moet nu iedereen gaan merken dat het beter gaat. Het woord zekerheid is volgens de premier de komende jaren belangrijk. Dat geldt volgens hem niet alleen voor zaken als zorg en pensioenen, maar zeker ook voor de vraag of Nederland nog wel Nederland blijft.

Wet Werk en Zekerheid
Rutte moest ook aanvallen op zijn integriteit pareren. De oppositiepartijen CDA en D66 plaatsten grote vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de VVD-premier omdat hij een wet verdedigt die hij eigenlijk maar onzin zou vinden. Het gaat om de Wet Werk en Zekerheid over hervormingen op de arbeidsmarkt. Rutte zei enkele weken geleden dat een kabinetscrisis met de PvdA zou dreigen, als hij eerlijk zou zijn over die wet.

"Dat is waar het vertrouwen in een keer breekt bij mensen'', aldus Pechtold. Buma wees op de verantwoordelijkheid die Rutte heeft: "Het premierschap is niet een soort hinderlijke onderbreking van twee verkiezingscampagnes.''


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel