Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Partijen Nepal wijzen oproep koning af

Home

(Novum/AP) - De politieke partijen in Nepal hebben een oproep van koning Gyanendra tot een dialoog vrijdag van de hand gewezen. Volgens Krishna Sitaula van de grootste partij, de Nepalese Congrespartij, gaat de koning voorbij aan de protesten van de afgelopen week en dient zijn aanbod tot een dialoog alleen om zijn heerschappij te verlengen. Sitaula zei dat de protesten zullen worden opgevoerd totdat de autocratische monarchie is afgeschaft.

Amrit Bohara van de Communistische Partij van Nepal zei dat het de koning blijkbaar niet kan schelen dat zoveel mensen tegen zijn bewind de straat opgaan. Sitaula zei dat de politieke partijen overwegen de algemene staking die vorige week werd uitgeroepen, strenger af te dwingen. Afgelopen week vielen bij botsingen tussen betogers en veiligheidstroepen zeker vier doden.

In een nieuwjaarsboodschap die vrijdag kort na middernacht werd uitgezonden toen de meeste Nepalezen al naar bed waren, zei koning Gyanendra dat er verkiezingen zouden komen, maar niet op welke termijn. De partijen willen dat een speciale vergadering wordt belegd om de grondwet te herschrijven, zodat de rol van de koning drastisch wordt ingeperkt.

Deel dit artikel