Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Partijen Nepal staken protest

Home

(Novum/AP) - De politieke partijen in Nepal hebben hun protestcampagne voor beëindigd verklaard nu koning Gyanendra het door hem ontbonden parlement in ere herstelt. De alliantie van zeven partijen die het verzet tegen Gyanendra heeft aangevoerd zei te zullen gaan samenwerken met de maoïstische opstandelingen, met wie zij kortgeleden een verbod sloot om een eind te maken aan de alleenheerschappij van de koning. Zodra een regering is gevormd zal een staakt-het-vuren worden gesloten met de rebellen, zei Krishna Sitaula van de Nepalese Congrespartij na afloop van besprekingen die de partijen dinsdag achter gesloten deuren voerden.

De massademonstratie die voor dinsdag op het programma stond gaat nog wel door, maar krijgt het karakter van een overwinningsbijeenkomst. Sitaula maande deelnemers zich vreedzaam te gedragen.

De eerste opdracht die de partijen zich gesteld hebben is het organiseren van verkiezingen voor een speciale vergadering die een nieuwe grondwet moet uitschrijven, zei Sitaula. De macht van de koning zal dan vrijwel zeker drastisch worden ingeperkt, als de monarchie al niet wordt afgeschaft.

Deel dit artikel