Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Parochie bereidt zich voor op een breuk

Home

Gerrit-Jan KleinJan

Hulpbisschop Rob Mutsaerts. Foto © ANP

Het conflict tussen de San Salvatorparochie en het bisdom Den Bosch dreigt te escaleren. De gelovigen overwegen uit de rooms-katholieke kerk te stappen als hulpbisschop Rob Mutsaerts er aantreedt als pastoor. Volgens het kerkbestuur wil het bisdom met de benoeming van Mutsaerts, die bekend staat als conservatief, alle eigenzinnigheid uit de kerk zuiveren.

Het kerkbestuur heeft 'verregaande voorbereidingen' getroffen voor een eventuele breuk. Zo is er een stichting opgericht, heeft het kerkbestuur een alternatieve kerkruimte op het oog en zijn de parochianen ingelicht. "Wij willen er niet uit, maar we bereiden ons voor op de situatie dat we gedwongen worden om te vertrekken", zegt vicevoorzitter Gerard van de Weijer.

Het bisdom en de parochie zijn in een patstelling terechtgekomen nu het bestuur van de San Salvatorkerk de benoeming van hulpbisschop Rob Mutsaerts niet accepteert. Het bisdom weigert op zijn beurt tegemoet te komen aan de eisen van het bestuur, zo liet een zegsman eerder deze week in Trouw weten. Ook ontkende hij de beschuldigingen van de parochie.

Volgens het parochiebestuur is er geen draagvlak voor Mutsaerts bij de meeste bezoekers van de San Salvator. Daarnaast zou Mutsaerts het belang van de parochie niet optimaal verdedigen omdat hij hulpbisschop is. Als er een geschil komt tussen het bisdom en de parochie, dan vertegenwoordigt Mutsaerts beide partijen. "Dan moet hij zichzelf controleren. Dat kan niet", aldus Van de Weijer.

De San Salvator zit sinds 2007 zonder vaste pastoor. Vieringen worden sindsdien geleid door eigen voorgangers, waaronder protestantse dominees en uitgetreden priesters. Toen twee jaar geleden de relatie van een homostel in de kerk werd gezegend, leidde dat tot een felle reactie van Mutsaerts. "Gods Zoon komen we er niet meer tegen", schreef hij toen.


'We voelen ons terechtgewezen'
Ans Martens (56) en Cees van Hoof (57) komen al 22 jaar in de San Salvator

Cees van Hoof: "In deze kerk nodigen we iedereen uit tot de communie. Ook mensen die het volgens de officiële richtlijnen niet mogen. Bijvoorbeeld omdat ze ongehuwd samenwonen."

Ans Martens: "Zoals wij tweeën dus."

Cees van Hoof: "Mutsaerts heeft zich in het verleden zó laatdunkend uitgelaten over deze kerk. Hij vindt regels belangrijker dan mensen."

Ans Martens: "Ik voel me net een klein kind dat door de bovenmeester wordt terechtgewezen. Dat zint mij niet."


'Bisdom verkracht onze kerk'

Jet Zwanikken (88) komt sinds 36 jaar in de San Salvator

"Ik vind dit besluit van het bisdom een verkrachting van de San Salvator. Ja, schrijf dat maar gerust op. Waarom? Wij kunnen namelijk helemaal niets terug doen. Afschuwelijk, wat er gebeurt. De San Salvator gaat tenminste mee met de ontwikkelingen van de tijd. In deze kerk is al zo lang ik er kom, ruimte om kritisch en zelfstandig na te denken. Hier is oecumene. Ik zie om me heen dat daarvoor steeds minder ruimte is in de kerk. Dat is heel erg. De katholieke kerk wordt steeds strakker in de leer en begaat blunder na blunder."


'Jezus sloot niemand uit'
Judi Waegenmakers (61) komt al 37 jaar in de San Salvator

"Het zou me heel veel pijn doen om hier weg te moeten gaan. In dit gebouw voelen we ons thuis. Het is logisch dat we tegenwoordig op een andere manier uiting geven aan ons geloof dan zestig jaar geleden.

In deze kerk is daarvoor ruimte. Ook voor twijfel trouwens. Hier kun je het geloof op een eigen manier belijden. Als je het allemaal precies volgens het boekje doet, dan ga je volgens mij voorbij aan de wezenlijke boodschap van Jezus van Nazareth. Hij sloot niemand uit."

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie