Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Parijs maakt oevers van de Seine autovrij

Home

Redactie

Autoverkeer langs de Seine. © afp

De oevers van de Seine worden in Parijs weer het exclusieve domein van voetgangers en fietsers. Dat is het gevolg van een ambitieus plan dat burgemeester Bertrand Delanoë opvatte als persoonlijke missie.

De rivieroevers in Parijs zijn Unesco-werelderfgoed, maar al sinds de jaren zestig worden ze helemaal ingepalmd door het autoverkeer. De brede autorijstroken aan beide zijden van de rivier maken de oevers moeilijk toegankelijk voor inwoners van de stad.

Delanoë introduceerde Paris Plages, kunstmatige stranden aan de Seine waar Parijzenaars van het zonnetje kunnen genieten. Maar de poging van de linkse burgemeester om de oevers helemaal verkeersvrij te maken, stuitte indertijd op verzet van de rechtse regering in Frankrijk.

Impact op verkeer
De voormalige premier François Fillon, van de Union pour un Mouvement Populaire (UMP), blokkeerde het plan omdat impact op het verkeer volgens zijn partij te weinig onderzocht was. Fillon is zelf kandidaat om in 2014 burgemeester van Parijs te worden.

Maar de overwinning van François Hollande in juni betekende het einde van Fillon, en de nieuwe premier Jean-Marc Ayrault heeft geen bezwaar tegen Delanoës plan. In september al wordt een deel van de rechteroever autovrij gemaakt door het aantal rijstroken te verminderen. Begin 2013 zal de linkeroever over een lengte van 2,3 kilometer autovrij worden, tussen het Musée d'Orsay en de Pont de l'Alma. Er komt een park van 4,5 hectare met sportvelden, markten en restaurants, en drijvende tuinen.

Fietsvriendelijk
Het is niet het eerste voorstel van Delanoë dat Parijs groener maakt. In 2007 lanceerde de burgemeester het inmiddels enorm populaire Velib', dat fietsverhuur op grote schaal naar de Franse hoofdstad bracht. Hij maakte de stad ook fietsvriendelijker.

Critici vermoeden dat het Delanoë niet enkel daarom te doen is. De burgemeester, die in 2014 niet opnieuw verkiesbaar is, zou met de transformatie van de oevers van de Seine vooral een blijvend stempel willen drukken op de Franse hoofdstad.

Lees verder na de advertentie
Bertrand Delanoë vorige maand tijdens de Franse nationale feestdag op 14 juli. © reuters
© afp
© afp
© afp
© afp

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie